Un al treilea american ar fi dispărut, în Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Алесь Усцінаў)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Алесь Усцінаў)
Departamentul de Stat al SUA anunță că un al treilea american ar fi dispărut în Ucraina, potrivit CNN.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat că are informații despre un al treilea american care a călătorit în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei și care a dispărut „în ultimele săptămâni". Acesta se adaugă celor doi americani dați dispăruți miercuri.

"Există rapoarte despre încă un american al cărui loc de dispariție este necunoscut. Nu pot vorbi despre detaliile acestui caz. Din păcate, nu cunoaștem toate detaliile acelui caz", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în cadrul unei conferințe de presă.

Price a precizat că departamentul este în contact cu familiile celorlalți doi cetățeni americani care ar fi fost capturați în Ucraina, precum și cu autoritățile ucrainene și cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

"Continuăm să îndemnăm pe toate căile posibile cetățenii americani să nu călătorească în Ucraina din cauza pericolelor aferente care sunt reprezentate de agresiunea continuă a Rusiei", a declarat Price, scrie Mediafax.

Price a mai spus că SUA nu sunt în contact cu Rusia în legătură cu cetățenii americani dispăruți, deoarece nu există „motive credibile" să se creadă că rușii i-au capturat. De asemenea, Rusia nu a pretins că i-a capturat.

"Dacă vom considera că o astfel de apropiere prin intermediul ambasadei noastre de la Moscova sau în alt mod ar fi productivă în ceea ce privește aflarea mai multor informații despre locul unde se află aceste persoane, nu vom ezita să facem acest lucru", a precizat Price.

Price a mai spus că SUA sunt în contact cu „alți parteneri" pentru a afla ce s-a întâmplat cu cei dispăruți.

Rusia, amenințări la adresa Occidentului

În plus, Rusia amenință că Europa "va dispărea” într-o apocalipsă nucleară dacă Occidentul va livra rachete Ucrainei, scrie Daily Mail. Mesajul a fost lansat de Viacheslav Volodin, șeful Dumei de Stat, care a atacat după ce fostul ministru de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski a spus că aliații occidentali ar putea trimite mai multe arme Kievului pentru a se apăra de invadatorii ruși. În plus, Sikorski a susținut că Vladimir Putin a încălcat Memorandumul de la Budapesta privind asigurările de securitate din 1994, care justifică livrarea occidentală de arme nucleare.

Sikorski a spus, pentru postul de televiziune ucrainean Espreso TV, că armele i-ar "oferi Ucrainei oportunitatea de a își apăra independența”, în contextul în care Ucraina a renunțat la toate armele sale nucleare de la căderea Uniunii Sovietice prin Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare.

Viacheslav Volodin s-a arătat revoltat și a comentat declarațiile lui Radoslaw Sikorski.

"Cu asemenea reprezentanți, europenii vor avea probleme mult mai serioase decât acelea pe care le-au avut în ultima vreme: refugiați, inflație record, criză energetică.”, a spus acesta.

"Sikorski provoacă un conflict nuclear în centrul Europei. Nu se gândește nici la viitorul Ucrainei, nici la viitorul Poloniei. În cazul în care sugestiile sale vor fi îndeplinite, aceste țări vor înceta să existe, precum și Europa,” a spus Volodin.

"Sikorski și cei ca el sunt motivul pentru care Ucraina trebuie nu doar să fie eliberată de ideologia nazistă, dar și să fie demilitarizată, asigurând statutul de țară fără arme nucleare,” a mai spus șeful Dumei de Stat.

Ucraina cere mai multe arme pentru a se apăra

Ucraina a făcut apel pentru mai multe arme, dar Occidentul a fost reticent pe fondul avertismentelor Rusiei și al războiului de uzură din Donbas. Țara are nevoie de 1.000 de obuziere, 500 de tancuri și 1.000 de drone, printre alte arme grele, a declarat luni consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak. Moscova a emis cel mai recent raport, afirmând că a distrus arme și echipamente americane și europene.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachete aeriene de înaltă precizie au lovit în apropierea gării din Udachne, la nord-vest de Doneţk, lovind echipamentele care fuseseră livrate forţelor ucrainene. Ministerul de Interne al Ucrainei, pe Telegram, a declarat că Udachne a fost lovit de ruși în noaptea de duminică spre luni, fără a menționa dacă au fost distruse arme. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel