Data publicării:

CNAS: Vom analiza facturile lui Cioabă

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
cnas 1
cnas 1

Alegeri prezidentiale 2024

Casa Națională de Asigurări de Sănătate transmite că va analiza cazul regelui autointitulat al romilor, Florin Cioabă, și precizează că România are un acord cu Turcia în domeniul securității sociale.

”În ceea ce priveşte cazul pacientului decedat în Turcia mediatizat în aceste zile, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va analiza şi formula un punct de vedere în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe baza documentelor puse la dispoziţie, în situaţia în care va exista o solicitare în acest sens”, arată CNAS într-un comunicat de presă.

România și Turcia au un acord semnat, pe 6 iunie 1999, în domeniul securității sociale și ratificat de România prin Legea nr. 551/2002. Acesta se aplică persoanelor detașate, pensionarilor, persoanelor angajate, lucrătorilor independenți și membrilor de familie ai acestora, menționează CNAS.

Decontarea serviciilor medicale se efectuează între instituțiile competente ale României și Turciei: CNAS, respectiv Instituția de Asigurări Sociale (SSKB).

Familia lui Florin Cioabă a cerut Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) o adeverinţă care să ateste calitatea de asigurat a regelui autoproclamat al romilor, precizând că a aflat că nu ar putea beneficia de formularul E112 şi de cardul european de sănătate, întrucât aceste documente sunt valabile numai în UE.

Precizări ale CNAS:

- Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate / Certificat provizoriu de înlocuire ( CIP) – asigură decontarea contravalorii serviciilor medicale devenite necesare pe perioada şederii temporare, la nivelul tarifelor din statul membru în care au fost acordate serviciile respective; decontarea se face între instituţiile competente din cele două state membre ale UE/SEE/Elveţia.

- Formularul E112 sau documentul portabil S2 – asigură decontarea contravalorii serviciilor medicale, acordate cu autorizarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate. Decontarea se face între instituţiile competente din cele două state membre ale UE/SEE/Elveţia, respectiv statul de reşedinţă şi statul în care s-a acordat tratamentul planificat, la nivelul tarifelor din statul în care s-au acordat serviciile medicale.

- Regulamentul (CE) 883/2004 şi Directiva 24/ 2011: Asistenţa medicală transfrontalieră (începând cu 25 octombrie 2013) – reglementează rambursarea contravalorii serviciilor medicale acordate fără autorizarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate, care se realizează la nivelul tarifelor din România prevăzute în actele normative în vigoare la data efectuării plăţii serviciilor de către persoana asigurată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel