Clădiri cu risc seismic, ADEVĂRUL. Firea: Este de datoria mea
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
Gabirela Firea a explicat, vineri, reala situție a clăldirilor cu risc seismic din București și care sunt piedicile din procesul de consolidare. 

"Este de datoria mea, ca primar general, și a colelgilor mei specialiști din primăria Capitalei să vină în fața dumneavoastră, în fața românilor și să spună de fapt care este relitatea care poate să fie demonstrată cu documente și cu cifre. În primul rând, reamintesc faptul că în 27 de ani, în București, Primăria Capitalei a consolidat doar 20 de imobile. De câteva luni de zile de când avem înființate și Administrația Municipială a Clădirilor cu Risc Seismic și Compania Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, din cele doar opt persoane câte se ocupau în anii trecuți de subiectul consolidărilor clădirilor cu bulină, acum avem 500 de angajați și un buget pentru acest an de 10 milioane de euro", a declarat Firea.

"Din cele 343 de clădiri cu risc seismic I pericol public, în acest moment putem să afirmăm că în 96 dintre ele s-a demarat procedura de consolidare. Mai concret, în 41 au început deja să lucreze angajații, iar celelalte 55 sunt în stadii avansate de pregătire a documentațiilor premergătoare procesului de puere în siguranță inițială și de consolidare. Subliniez de fiecare dată și punerea în siguranță a unei clădiri degradate pentru că o consolidare a unei clădiri degraadtate, dacă nu este precedată de punerea în siguranță, poate fi un pericol pentru angajați sau pentru trecătorii prin perimetrul respecitvului imobil", a mai declarat edilul

"Din nefericire, din 2016 am atras atenția reprezentanților Guvernului cât și reprezentanților Parlamentului că legea nu ne sprijină să putem să consolidăm cât mai multe clădiri cu risc seismic din cele cu risc seismic cu grad I. Am fi putut să intrăm în mult mai multe, dar mai sunt încă 280 risc seismic grad II și 620 risc seismic grad III. În acest moment, legislația este foarte învechită, o lege de 24 de ani, (...) nu avem posibilitatea să putem să consolidăm atât cât ar fi nevoie și cât ne-am dori. În acest moment, vă dau un exemplu, dacă într-un imobil se află 100 de proprietari, 100 de apartamente, și dacă un singur proprietar nu își dă acordul prin semnătură, acel imobil nu poate fi consolidat", a mai adăugat primarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel