Data actualizării:
Data publicării:

Pierdere grea pentru literatura dramatică și critica de film după moartea Ecaterinei Oproiu - foto

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Regizorul și scenaristul român Laurențiu Damian deplânge moartea scriitoarei Ecaterina Oproiu, dramaturg, critic de teatru și film.  

'Uniunea Scriitorilor a dat un comunicat in care s-a semnalat...dispariția Ecaterinei Oproiu. E ca și cum ai pune pe burtiera unui post TV că a dispărut cineva și să alertăm poliția. Eventual și cu o poză.. dacă o vedeți, anunțați! Trist! Doamna Oproiu a dorit să fie asistată doar de fiica ei la plecarea în marele drum. Atât. Pe noi ne-a citit în 1990 și a decretat că nu merităm un priveghi! Chiar deloc!

Deși au fost oameni care au iubit-o sau măcar au stimat-o, s-au înghesuit la teatru.. la Nu sunt turnul..., la Interviu, La cerul înstelat desupra noastră...Au fost admiratori care au citit articolele ei...Au fost și criticărese care au năvalit în biroul ei de la revista Cinema să o scoată de-acolo! A fost chiar și un ministru, om cultivat și cu mult șarm care la cererea Ecaterinei Oproiu de a rămâne la revistă a dat-o afară și el, fiind chiar mirat de cerea ei...

”Credeam că este o doamnă„ a exclamat excelența sa, ministrul! A mai fost o altă doamnă, critic de film care striga: ”Am bani! Facem o revistă noua! Noul cinema!„Doamna Oproiu nu a dispărut deloc. Fiindcă ne vom gândi mereu nu la Cerul înstelat deasupra noastră ci la legea morală din noi!', a scris Laurențiu Damian, pe Facebook.

Foto

Ce a transmis Uniunea Scriitorilor

'Uniunea Scriitorilor din România anunță cu deosebită tristețe dispariția scriitoarei Ecaterina Oproiu, cunoscut dramaturg, critic de teatru și film. Ecaterina Oproiu s-a născut în anul 1929, la București.

A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1952. La data absolvirii facultății, Ecaterina era deja cunoscută drept fiind publicistă cu articole semnate în România Liberă și alte publicații periodice ale timpului.  Între anii 1965-1989 a fost redactor-șef al revistei Cinema. A făcut parte din jurii internaționale, delegații, comisii de achiziție a filmelor străine, comitete de vizionare.

A scris cronici de la aproximativ 30 de ediții ale Festivalului de Film de la Cannes, publicate în România literară și în Cinema. Ecaterina Oproiu a scris numeroase piese de teatru, cu accente feministe, unele jucate cu deosebit succes: Nu sunt turnul Eiffel, Cerul înstelat deasupra noastră, Interviu, 3x8 plus infinitul.

A colaborat cu Televiziunea Națională a României, prezentând filmele difuzate în cadrul emisiunii populare Telecinemateca, fiind astfel o personalitate foarte cunoscută. După 1989, Ecaterina Oproiu a continuat să publice în săptămânalul Adevărul literar și artistic. Între anii 1992-2002 a făcut parte din Consiliul Național al Audiovizualului.

A mai publicat trei antologii de articole: una de teatru, intitulată Comedii cu nisip în dinți, și două romane. Prin decesul Ecaterinei Oproiu, literatura dramatică și critica de film suferă o grea pierdere.', a transmis Uniunea Scriitorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel