Ciucă, anunț după eșecul cu Schengen: Continuăm demersurile de accedere la OCDE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Nicolae Ciucă. Sursa foto Agerpres
Nicolae Ciucă. Sursa foto Agerpres
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că săptămâna viitoare va fi depus la Paris memorandumul iniţial privind accederea Românei la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).   

'Continuăm demersurile noastre de accedere la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică. În conformitate cu prevederile Foii de parcurs pentru aceasta, săptămâna viitoare vom merge la Paris unde vom participa la Forumul economic al OCDE şi cu această ocazie vom depune şi memorandumul iniţial pentru ca procesul să poată să intre şi să prindă mai multă consistenţă, aşa cum ne-am angajat în Foaia de parcurs', a spus Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei de Guvern, notează Agerpres.

Schengen România. Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei, cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin

Comisarul european pentru afaceri europene, Ylva Johansson, a anunţat joi că România şi Bulgaria nu au fost admise încă în Spaţiul Schengen.

Austria a votat împotriva României. În acest context, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a spus că „poziția nedreaptă a Austriei, cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin”.

„O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc! Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană. Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb - intereselor Rusiei.

Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european! Și vreau să mulțumesc în mod special familiei politice social-democrate europene care a înțeles eforturile României și ne-a susținut permanent.

Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni și al colegilor noștri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susținere la nivel european. În același timp, dreapta europeană trebuie să își asume această situație, care creează o problemă uriașă Uniunii Europene însăși. Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație. Toată Europa ne dă dreptate, știm că - de această dată - dreptatea este de partea României. Și trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare. Nu renunțăm, nu ne dăm bătuți! Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, așa cum am făcut-o și când a fost vorba de aderarea la NATO și Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV”, a spus Marcel Ciolacu.

România, refuz pentru Schengen. Kelemen Hunor: Veto-ul Austriei, un joc politic mizerabil

Veto-ul Austriei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o atitudine 'incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil', a afirmat, joi, vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR.

'O decizie mizerabilă! Astăzi, Consiliul miniştrilor europeni de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spaţiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetăţean român, împotriva tuturor comunităţilor din România, împotriva bunului simţ, împotriva legilor care guvernează libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene', a precizat liderul UDMR pe Facebook.

Potrivit acestuia, România, de 11 ani, îndeplineşte toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, are susţinerea tuturor statelor membre, 'iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile şi valorile comune pot fi încălcate în picioare'.

'România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis şi fără a ceda la şantajul mizerabil din partea Austriei. În aceste vremuri grele şi complicate trebuie întărită solidaritatea europeană şi nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană', a transmis vicepremierul Kelemen Hunor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel