Circa 63 % din totalul confiscărilor vamale de produse contrafăcute sunt realizate la pachetele mici, cu maximum 10 articole
Aproximativ 63% din totalul confiscărilor vamale de produse contrafăcute şi piratate sunt realizate la colete mici, cu cel mult 10 articole în majoritatea pachetelor confiscate, proporţia cea mai mare (84%) fiind la articolele de încălţăminte, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei pentru Combaterea Traficului Ilicit 'Viitorul' (ACTIV), care citează un studiu european efectuat de EUIPO, în anul 2018.
În clasamentul livrărilor confiscate cu produse contrafăcute se mai află: echipamentele optice, fotografice şi medicale false (în principal ochelari de soare) - cu 77% din total, dispozitive din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (66%) şi ceasuri, articole şi genţi din piele şi bijuterii contrafăcute (63%). Principalele ţări provenienţă sunt China, Hong Kong (China), India, Singapore, Thailanda şi Turcia. Potrivit sursei citate, un alt studiu întocmit de Comisia Europeană - DG TAXUD (Directorate-General for Taxation and Customs) arată că peste trei sferturi (76%) dintre bunurile contrafăcute confiscate în UE, în 2017, erau livrate prin poştă sau curier, iar principalele produse traficate în acest mod în Uniune sunt produsele alimentare, jucăriile şi tutunul.
Calculele publicate în studiul OECD-EUIPO 2016 relevă faptul că valoarea comerţului global cu produse contrafăcute de parfumerie şi cosmetice a fost evaluată la 3,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 4,7% din comerţul mondial cu produse cosmetice şi parfumuri şi plasează industria în primele 15 cele mai afectate de contrafacerea globală, în termeni de valoare. Cea mai mare parte a transporturilor de parfumerie şi cosmetice contrafăcute a fost prin poştă sau curier, echivalentul a 51% din numărul total de confiscări vamale globale, iar principalele state de provenienţă sunt China, Turcia şi Ucraina. La nivel mondial, comerţul cu produse contrafăcute de îmbrăcăminte şi ţesături a fost de până la 20,3 miliarde de euro (11% din comerţul global cu îmbrăcăminte şi ţesături textile şi clasifică industria ca a treia dintre cele mai afectate de contrafacerea globală şi pirateria în termeni relativi), a 5-a în ceea ce priveşte valoarea.
În perioada 2011 - 2013, cele mai multe capturi de îmbrăcăminte contrafăcută au fost la transporturile prin poştă (46%) din numărul total de confiscări, notează sursa citată. Comerţul mondial ilicit ale articolelor din piele şi genţilor de mână a fost de până la 6,2 de miliarde de euro, echivalentul a peste 11,5% din totalul comerţului industriei, cea mai mare parte a confiscărilor fiind din transporturile prin poştă/curier (63%). În acelaşi timp, comerţul global cu încălţăminte contrafăcută a fost în jurul valorii de 9,7 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă 10,5% din comerţul mondial şi pune industria pe locul 5 - cea mai afectată de contrafacere şi piraterie la nivel mondial în termeni relativi (ca procent din importurile mondiale din categoria produsului), şi a 10-a în ceea ce priveşte valoarea. Şi în acest caz, majoritatea confiscărilor (85%) au fost transporturi prin poştă sau curier. 'Totalul comerţului de bijuterii contrafăcute şi piratate a atins, în 2013, cifra de 30 miliarde euro, adică 4,8% din totalul pieţei, punând această industrie pe locul 2 ca pierderi la valoare. 61% din confiscări au fost cu referire la transporturi prin poştă/curier.
Totalul comerţului ilicit pe piaţa echipamentelor electronice şi electrice a atins, în 2013, cifra de 88,6 miliarde euro, reprezentând 5,3% din întreaga piaţă. Asta poziţionează industria pe primul loc ca pierderi la valoare. 66% din confiscări au fost cu referire la transporturi prin poştă/curier. Comerţul mondial cu produse contrafăcute de jucării, jocuri şi echipament sportiv a fost în valoare de 7,12 miliarde euro, în 2013, adică 11% din totalul comerţului cu aceste produse, ceea ce a făcut ca această industrie să fie a doua cea mai afectată de contrafacerea globală în termeni relativi (ca procent din comerţul în cadrul categoriei de produse). 42% din confiscări au fost cu referire la transporturi prin poştă', se menţionează în comunicat. Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit 'Viitorul'- ACTIV are drept scop promovarea, sprijinirea realizarea şi coordonarea de activităţi care să contribuie la conştientizarea publicului şi a autorităţilor cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News