Data actualizării:
Data publicării:

Ciolacu, la slujba Sfintei Cuvioase Parascheva / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Ciolacu, la Iași
Ciolacu, la Iași

Marcel Ciolacu a participat la slujba Sfintei Liturghii la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Iată imagini:

 

 

Zeci de mii de credincioşi au venit de la primele ore ale zilei de luni pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi şi pe străzile din împrejurimile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru a asista la ceremonia Sfintei Liturghii oficiată cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Începând cu ora 9,30, pe un podium amplasat la limita Pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane, un sobor de 22 de arhierei din ţară şi străinătate, printre care şi mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, conduşi de ÎPS Părinte Nikitas, Arhiepiscop de Thyateira şi de Marea Britanie, oficiază slujba Sfintei Liturghii, cu ocazia prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

La Slujba Liturgică asistă premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şeful Cancelariei Prim-Ministrului României, Mihai Alexandru Ghigiu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Cercetării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, preşedintele USR Elena Lasconi, reprezentanţi ai administraţiei publice ieşene, politicieni, personalităţi ale mediului academic.

Pelerini veniţi din ţară şi străinătate formează un rând lung de câţiva kilometri pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în ziua prăznuirii hramului acesteia, numărul lor fiind în creştere de la o oră la alta.

Pe bulevard şi pe străzile din jurul Mitropoliei Moldovei sunt amplasate câteva ecrane de mari dimensiuni, pentru ca astfel cei veniţi în pelerinaj să poată asculta şi urmări ceremonialul religios. Pentru ca slujba religioasă să poată fi ascultată şi de credincioşii care stau la un rând de câţiva kilometri sî se închine la Sfânta Parascheva, pe stâlpii de electricitate au fost montate difuzoare.

Credincioşii consideră că, dacă se închină la Sfânta Parascheva în ziua în care se prăznuieşte hramul acesteia, vor fi binecuvântaţi, vor avea spor în casă şi sănătate.

Anul acesta, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au adus, de la o mănăstire de pe Muntele Athos, şi moaştele Sfântului Pantelimon. Acesta este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi sfinţi vindecători.

Cuvioasa Parascheva este cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă. Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva - 14 octombrie.

Deşi e sărbătorită în întreaga Biserică Ortodoxă Română, Cuvioasa Parascheva, cunoscută şi ca Sfânta Vineri, este considerată în popor ca fiind ocrotitoarea Moldovei şi a oamenilor sărmani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel