Data publicării:

Premiul Nobel pentru Economie, câștigat de un trio de profesori din SUA

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @EyeEm
FOTO: Freepik @EyeEm

A fost acordat premiul Nobel pentru Economie, trei profesori fiind marii câștigători.

Citește și: Premiul Nobel pentru pace a fost câștigat de Nihon Hidankyo, o mișcare a supraviețuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki

Un trio format din profesorii Daron Acemoglu, Simon Jonhson și James Robinson a câștigat premiul Nobel pentru Economice pentru ”studiile lor cu privire la modul în care instituțiile sunt formate și afectează prosperitatea”, a anunțat luni Academia Regală Suedeză de științe (Kungliga Vetenskapsakademien) din Stockholm, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Toți cei trei cercetători lucrează în SUA. Economistul american de origine turcă Daron Acemoglu este profesor la renumitul Massachusetts Institute of Technology, la fel ca și britanico-americanul Simon Johnson, iar James A. Robinson, la rândul său un britanico-american, este profesor de economie la Universitatea din Chicago.



”Reducerea diferențelor mari de venituri între țări este una din cele mai mari provocări ale timpului nostru. Laureații au demonstrat importanța instituțiilor sociale în atingerea acestui obiectiv”, a declarat Jakob Svensson, președintele Comitetului Nobel pentru Economie.

”Societățile cu un stat de drept slab și instituții care exploatează populația nu generează creștere sau schimbare în mai bine”, au adăugat organizatorii ceremoniei pe site-ul oficial nobelprize.org.

Premiul pentru Economie, în 2023, câștigat de o femeie

Printre precedenții câștigători ai Premiului Nobel pentru Economie se numără Milton Friedman, John Nash și fostul președinte al Rezervei Federale americane, Ben Bernanke.

În 2023, Claudia Goldin, profesoară la Hrvard, a primit Premiul Nobel pentru Economie ”pentru progresele în înțelegerea rezultatelor participării femeilor pe piața muncii”. Este a treia femeie care a primit Premiul Nobel pentru Economie și prima femeie care a fost onorată cu premiul pentru contribuția sa individuală, și nu în colaborare.

Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei și a fost decernat prima dată în 1969. Premiul este finanțat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanțate de Fundația Nobel.

Ceremonia oficială, pe 10 decembrie, la Stockholm

Valoarea premiului este de 11 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Ceremonia oficială de înmânare a premiilor Nobel se desfășoară în fiecare an la Stockholm pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel