Cine a fost Ján Kuciak, jurnalistul de investigație asasinat alături de logodnica sa, care l-a dat jos de la putere pe Robert Fico în 2018
Află cine a fost regretatul jurnalist Ján Kuciak.
Ján Kuciak (17 mai 1990 - 21 februarie 2018) a fost un jurnalist de investigație slovac. Kuciak a lucrat ca reporter pentru site-ul de știri Aktuality.sk și s-a axat în principal pe investigarea fraudei fiscale a mai multor oameni de afaceri cu legături cu politicieni slovaci de rang înalt. El și logodnica sa, Martina Kušnírová, au fost asasinați în data de 21 februarie 2018 în locuința lor din Veľká Mača, districtul Galanta, Slovacia.
Crimele au provocat șoc și neîncredere în întreaga țară, declanșând proteste în masă și o criză politică, cu guvernul de atunci al premierului Robert Fico pe de o parte, și președintele de atunci Andrej Kiska și partidele de opoziție pe de altă parte. Criza a atins punctul maxim în data de 15 martie cu demisia premierului Fico și a întregului său cabinet, urmată de formarea unui nou cabinet condus de Peter Pellegrini.
Potrivit rechizitoriului, omul de afaceri Marian Kočner a însărcinat-o pe Alena Zsuzsová să aranjeze uciderea lui Kuciak, iar aceasta, la rândul ei, l-a însărcinat pe Zoltán Andruskó, care le-a ordonat lui Tomáš Szabó și Miroslav Marček să comită crima. Andruskó, un om de afaceri din Chotín, a recunoscut că a ordonat crima și a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Marček, un fost soldat, a recunoscut că i-a împușcat pe Kuciak și Kušnírová și a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Vărul său Tomáš Szabó, un fost polițist, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru participarea la crimă.
Undă de șoc în Slovacia
Crimele au provocat o undă de șoc în întreaga Slovacie. A doua zi după aflarea veștii au avut loc adunări în toată țara în semn de omagiu. S-au aprins lumânări în Piața Revoltei Naționale Slovace din Bratislava și în fața redacției Aktuality.sk, unde lucra Kuciak. Adunări similare au fost organizate și în orașele cehe Praga și Brno. Fostul președinte Andrej Kiska s-a declarat „șocat și îngrozit de faptul că așa ceva s-a întâmplat în Slovacia”. Antonio Tajani, președinte al Parlamentului European atunci, a cerut Slovaciei să lanseze o anchetă amănunțită, oferind sprijin internațional dacă este necesar, adăugând că „Parlamentul European nu va avea odihnă până când nu se va face dreptate”. Ringier Axel Springer, compania mamă a Aktuality.sk, a calificat crimele ca fiind un „asasinat crud”, promițând să își dubleze eforturile jurnalistice.
În aceeași zi în care a fost anunțată crima, premierul Fico a cerut opoziției politice să nu „exploateze” situația. Între timp, mai mulți politicieni din opoziție au acuzat partidul de guvernământ de atunci, Smer-SD, de implicare indirectă.
În data de 14 martie 2018, în urma unei întâlniri cu președintele de atunci Kiska, premierul Fico a anunțat că va demisiona pentru a evita alegerile anticipate și a „rezolva criza politică”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News