Data actualizării:
Data publicării:

Chinezii au inventat plasturele bionic care vindecă disfuncția erectilă

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Edward Jenner/ Pexels
Fotografie de la Edward Jenner/ Pexels

Un grup de oameni de știință a creat o țesătură sintetică capabilă să susțină penisul celor cu probleme de erecție.

Alegeri prezidentiale 2024

Disfuncția erectilă este incapacitatea de a obține și/sau de a menține o erecție adecvată pentru un act sexual de succes. O tulburare cauzată de factori psihologici sau organici (sau ambii), care afectează 40% dintre bărbații de peste 50 de ani și 50% dintre cei peste 70.

Unii bărbați suferă de boala Peyronie, caracterizată prin formarea anormală a țesutului fibros-cicatricial în corespondență cu corpurile cavernoase, ceea ce dă naștere așa-numitului ”penis curbat”. Această afecțiune este de obicei tratată prin grefarea de țesut din alte părți ale corpului pacientului în penis pentru a înlocui zona deteriorată. Dar, de cele mai multe ori, sistemul imunitar respinge aceste grefe de succes de material biologic străin, provocând noi probleme.

Un progres în tratamentul acestei boli și a altor forme de disfuncție erectilă de natură organică vine de la o echipă de cercetare de la Universitatea Tehnologică din China de Sud din Guangzhou, care a dezvoltat o țesătură sintetică (un fel de ipsos) care imită țesutul fibros natural necesar pentru a menține o erecție.

S-a demonstrat că țesutul – numit ”tunica albuginea artificială” (sau ATA) – repară leziunile și restabilește funcția erectilă normală la porci. Potrivit cercetătorilor, acest plasture bionic ar putea deschide calea pentru noi terapii pentru a repara leziunile penisului și la oameni. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Matter.

Cum funcționează plasturele bionic - Studiul

Potrivit Today, tunica albuginea artificială (sau ATA). O țesătură sintetică, pe bază de alcool polivinilic, care are o structură de fibre ondulate asemănătoare cu Tunica albuginea naturală și aceleași proprietăți biomecanice. Cercetătorii au efectuat experimente de laborator pentru a studia toxicitatea țesutului artificial și compatibilitatea acestuia cu vasele de sânge, deoarece a fost conceput pentru a rămâne în organism pentru o perioadă lungă de timp. Odată ce au văzut că nu dăunează altor țesuturi, l-au testat la porci pitici din rasa Bama cu leziuni în Tunica albuginea (țesutul fibros al penisului).

Noile plasturi ATA au restabilit cu succes funcția erectilă a porcilor, arătând că aceștia pot imita eficient funcționalitatea țesuturilor fibroase naturale ale penisului. La o lună după experiment, cercetătorii au verificat efectul plasturilor și au descoperit că ATA nu au restaurat microstructura țesutului natural din jur, ci au dezvoltat o fibroză (formarea unor cantități mari de țesut fibros-conjunctiv) comparabilă cu țesutul natural și a permis să obțină o erecție normală după ce a fost injectată o soluție salină în penis. 

Deși plasturii ATA trebuie testați pentru biocompatibilitate înainte de a fi testați pe oameni, echipa de cercetare consideră că această nouă tehnologie va aduce beneficii importante sănătății reproductive masculine.

”Munca noastră în această etapă s-a concentrat pe repararea unui singur țesut penian”, a explicat Shi. ”Următoarea etapă va fi să luăm în considerare repararea defectului general al penisului sau construirea unui penis artificial dintr-o perspectivă holistică.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel