China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19 / Foto: Pixabay
China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19 / Foto: Pixabay
Numărul zilnic al deceselor asociate COVID-19 a scăzut în China cu aproape 80% de la începutul lunii ianuarie, potrivit autorităţilor locale, un semnal ce arată că cel mai recent val epidemiologic care a lovit această ţară de la începutul lui decembrie a început să scadă în intensitate, informează AFP.  

Spitalele chineze au înregistrat luni 896 de decese asociate noului coronavirus, o scădere cu 79% în raport cu bilanţul din 4 ianuarie, a precizat Centrul pentru Prevenirea şi Controlul bolilor (CDC) din China într-un comunicat publicat miercuri.

Numărul cazurilor grave spitalizate s-a diminuat de asemenea cu 72%, de la 128.000 de infectări înregistrate pe 5 ianuarie la 36.000 de infectări înregistrate luni, potrivit CDC.

Această scădere a numărului de decese asociate noului coronavirus survine după ce apogeul valului epidemiologic a fost atins la sfârşitul lui decembrie şi începutul lui ianuarie, potrivit administraţiilor locale şi mass-media chineze.

Autorităţile din China au avertizat însă în legătură cu posibila apariţie a unui nou val de contaminări după Anul Nou Chinezesc, o sărbătoare ce determină deplasări masive de persoane, care călătoresc la familiile lor şi devin susceptibile să răspândească virusul.

După ce Beijingul a abandonat brusc luna trecută politica sa zero COVID, un nou val de infectări COVID-19 s-a abătut asupra ţării.

Săptămâna trecută, CDC a anunţat că aproape 13.000 de persoane au decedat din cauza COVID-19 în perioada 13-19 ianuarie, bilanţ care se adaugă numărului precedent anunţat de circa 60.000 de persoane care au murit în spitalele chinezeşti din cauza virusului într-un interval de aproximativ o lună.

Cu toate acestea, analiştii estimează că aceste cifre reprezintă doar o parte a bilanţului real, având în vedere definiţia strictă pe care China o atribuie deceselor asociate COVID-19, precum şi estimările oficiale, conform cărora segmente întregi din populaţia chineză au fost infectate, scrie Agerpes.

Zilele trecute, autorităţile chineze transmis că un număr uriaş de locuitori ai ţării ar fi avut COVID-19. 

Posibilitatea unei noi recrudescenţe a pandemiei de COVID-19 în China în următoarele două sau trei luni este puţin probabilă, în condiţiile în care 80% din populaţia chineză a fost infectată, a declarat sâmbătă Wu Zunyou, epidemiolog şef la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din China, relatează Reuters.

Deplasarea masivă a populaţiei cu ocazia sărbătorilor care marchează începutul Anului Nou din calendarul chinezesc poate contribui la răspândirea coronavirusului, sporind numărul infecţiilor în unele zone, însă un al doilea val de COVID-19 este puţin probabil în viitorul apropiat, a dat asigurări Wu Zunyou pe reţeaua de socializare Weibo.

Sute de milioane de persoane călătoresc pe teritoriul Chinei pentru a-şi vizita familiile cu prilejul acestor sărbători după ridicarea restricţiilor sanitare, autorităţile temându-se de noi creşteri a cazurilor de COVID-19 în zonele rurale mai puţin echipate pentru a face faţă unor focare importante de coronavirus.

După ce a impus unele dintre cele mai stricte măsuri din lume timp de aproape trei ani prin lockdownuri, carantină obligatorie, testări în masă şi depistarea contacţilor, China a renunţat brusc la politica sa zero-COVID pe 7 decembrie. De atunci, ţara se confruntă cu un val masiv de infectări.

China a depăşit vârful cazurilor de COVID-19 în clinici şi în unităţile de primiri urgenţe, a declarat joi un oficial al Comisiei Naţionale de Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel