Război comercial. China amenință SUA și implementează o listă neagră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Autorităţile de la Beijing au dezvăluit vineri ultima lor armă în războiul comercial cu Washingtonul prin anunţul că vor pune la punct o listă neagră a companiilor străine 'nesigure', ca răspuns la ofensiva americană împotriva producătorului chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei, transmite AFP.

'Companiile, organizaţiile şi persoanele fizice străine care nu respectă regulile pieţei, care se îndepărtează de spiritul unui contract, care impun embargouri sau care încetează să aprovizioneze companiile chineze din motive ne-comerciale şi care afectează grav interesele şi drepturile lor legitime vor fi plasate pe o listă a entităţilor nesigure', a anunţat Ministerul chinez al Comerţului.

Modalităţile prin care va fi pusă în practică această măsură, în special data intrării în vigoare, nu au fost precizate. 'Decizia Chinei de a crea o listă neagră a companiilor nesigure este un răspuns la lista americană a companiilor suspecte (care vizează Huawei) pentru a sublinia că poate viza şi China companiile americane' a apreciat Rajiv Biswas, de la firma de cercetare de piaţă IHS Markit. Potrivit acestuia, filiale şi subsidiarele firmelor americane situate în afara Chinei ar putea fi şi ele vizate deoarece 'restricţiile chineze se vor aplica, probabil, atât firmei mamă cât şi subsidiarelor din întreaga lume'.

China amenință că oprește exportul de materiale pentru smartphone-uri și laptopuri

Acest anunţ vine cu o zi înainte de intrarea în vigoare în China a unor tarife vamale majorate ce vor fi aplicate pentru produse americane în valoare de 60 de miliarde de dolari, ca represalii la majorarea tarifelor vamale pentru produsele chineze anunţată la începutul lunii mai de Donald Trump. Începând de sâmbătă, un număr de 5.420 produse americane vor fi taxate suplimentar cu 10%, 20% şi chiar 25% la intrarea lor în China. Noile măsuri ale Beijingului vor viza în special produsele cosmetice, articolele de bucătărie sau sport, dar şi prezervativele sau jucăriile, care vor fi taxate suplimentar cu 25%.

Analiştii se întreabă acum până unde ar putea duce acest război comercial? Un fost vice-ministru al Comerţului a avertizat că există pericolul unui război comercial care ar putea dura 'peste 30 de ani şi chiar 50 de ani'.

Beijingul a lăsat să se înţeleagă zilele trecute că ar putea limita exporturile de metale rare, indispensabile pentru numeroase Industrii de vârf din SUA. Oprirea exporturilor de metale rare spre SUA ar putea da Beijingului un atu suplimentar în cursul negocierilor comerciale, deoarece China furnizează SUA aproximativ 80% din necesarul de metale rare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel