China, a doua UNDĂ de ȘOC. COVID-19 face PRAF comerțul MONDIAL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
China primește a doua undă de șoc ca urmare a pandemiei de COVID-19. Comerțul mondial este grav afectat. Iată de ce și ce a pățit China. 

În condiţiile în care coronavirusul face ravagii în întreaga lume, măsurile de carantină luate de aceste ţările europene întrerup comenzile către fabricile chineze chiar în momentul în care acestea începeau să-şi revină, scrie Bloomberg. 

A doua undă de şoc pentru economia chineză

Noua situaţie prezintă un risc major în ceea ce priveşte şan­sele celei de-a doua mari economii a lumii de a se redresa de pe urma închiderilor din februarie. Deşi strategi şi chiar pre­mierul chinez Li Keqiang vorbesc de şanse crescute de re­dre­sare, economiştii continuă să-şi reducă estimările de creş­tere.

„Este clar a doua undă de şoc pentru economia chineză", arată Xing Zhaopeng, economist la Australia & New Zea­land Banking Group. Răspândirea la nivel mondial a viru­sului „va afecta China prin două canale: lanţuri de apro­vizionare perturbate şi cerere externă în declin", relatează zf.ro.

China, cel mai dramatic declin 

China are deja în faţă cel mai dramatic declin trimestrial din ultimele decenii şi cel mai slab an din 1976.

Guvernul chinez reacţionează concentrându-se pe măsuri de păstrare a locurilor de muncă. Politicile propuse includ plăţi amânate în contul contribuţiilor sociale, însă până acum nu au fost adoptate măsuri de susţinere a operaţiunilor companiilor în timpul crizei. „Ce e mai rău de-abia urmează pentru exporturi şi lanţul de aprovizionare", arată Larry Hu, economist la Macquarie Group. „Pe întregul an, exporturile chineze ar putea scădea cu 10% sau chiar mai mult", citează aceeași sursă.

Cele mai multe fabrici din China se redeschid numai pen­tru a face disponibilizări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel