Data publicării:

Cercetătorii au detectat o variantă „ascunsă“ a tulpinii Omicron. Probleme cu testarea acesteia

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Cercetătorii au detectat o variantă „ascunsă“ a tulpinii Omicron. Probleme cu testarea acesteia / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cercetătorii au detectat o variantă „ascunsă“ a tulpinii Omicron. Probleme cu testarea acesteia / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Tulpina Omicron a dezvoltat o variantă care nu poate fi identificată prin testele PCR.

Oamenii de știință spun că au identificat o versiune „ascunsă” a tulpinii Omicron care nu poate fi distinsă de alte variante folosind testele PCR pe care oficialii din sistemul sanitar le fac pentru a obține o imagine rapidă a răspândirii sale în întreaga lume.

Varianta ascunsă are multe mutații în comun cu tulpina primară Omicron, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită testelor PCR de laborator să fie folosite ca mijloc brut de semnalare a cazurilor probabile.

Varianta este detectată ca infecție cu SARS-CoV-2 prin toate testele obișnuite și poate fi identificată ca varianta Omicron prin teste genomice, dar cazurile probabile nu sunt semnalate prin teste PCR de rutină care dau rezultate mai rapide.

Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta standard a acesteia, dar versiunea „ascunsă” este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.

Varianta ascunsă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului COVID-19 trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada, dar este posibil să se fi răspândit deja pe scară largă. Dintre cele șapte cazuri identificate până acum, niciunul nu se află în Marea Britanie, scrie TheGuardian.

Este 'aproape sigur' că Omicron nu este o variantă mai gravă decât Delta (Anthony Fauci)

 

Este 'aproape sigur' că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta, a declarat marţi pentru AFP cunoscutul om de ştiinţă american Anthony Fauci.

Acesta a adăugat că va trebui aşteptat încă 'două săptămâni cel puţin' pentru a şti dacă aceasta este chiar mai puţin periculoasă. 'Este aproape sigur că nu este mult mai gravă decât Delta', a afirmat Fauci, consilier al Casei Albe pentru criza sanitară.

'Există unele semne ce arată că ar putea fi chiar mai puţin severă', a adăugat el în cursul unui interviu telefonic acordat agenţiei franceze de presă. 'Cred că va lua încă două săptămâni cel puţin în Africa de Sud, iar apoi când vom avea mai multe infecţii în restul lumii se va şti mai clar, dar s-ar putea să ne ia mai mult timp pentru a vedea nivelul real de gravitate', a subliniat el (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel