Data publicării:

Cercetătorii au analizat gazdele originare ale SARS-CoV-2 și ale altor coronavirusuri. Liliecii, vectori ancestrali de transmitere

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Cercetătorii au analizat gazdele originare ale SARS-CoV-2 și ale altor coronavirusuri / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cercetătorii au analizat gazdele originare ale SARS-CoV-2 și ale altor coronavirusuri / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Infecția cu coronavirus (CoV) la animale și oameni nu este nouă. Cele mai vechi lucrări din literatura științifică a infecției cu coronavirus datează din 1966. Cu toate acestea, înainte de SARS-CoV, MERS-CoV și SARS-CoV-2, se acordase foarte puțină atenție coronavirusurilor.

Coronavirusurile au schimbat tot ce știm despre sănătatea personală și publică și despre bunăstarea societății și economiei. Schimbarea a condus la analize grăbite pentru a înțelege originile coronavirusurilor la oameni. Această grabă a condus la o căutare gazdelor intermediare (de exemplu, civet în SARS-CoV și pangolin în SARS-CoV-2), mai degrabă decât să se concentreze asupra activității importante, care a fost întotdeauna supravegherea virusurilor asemănătoare SARS la lilieci. 

Pentru a clarifica originile infecțiilor cu coronavirus la om, cercetătorii de la Centrul de Cercetare Bioinformatică (BRC) de la Universitatea din Carolina de Nord din Charlotte (UNC Charlotte) au efectuat cele mai mari și mai cuprinzătoare analize evolutive până în prezent. Echipa UNC Charlotte a analizat peste 2.000 de genomi ai diverselor coronavirusuri care infectează oamenii sau alte animale.

„Am vrut să realizăm analize evolutive bazate pe cele mai riguroase standarde din domeniu”, a declarat Denis Jacob Machado, primul autor al lucrării. „Au fost analize grăbite care au avut diferite probleme. De exemplu, multe analize au avut eșantioane slabe de diversitate virală sau au pus un accent excesiv pe similitudinea generală mai degrabă decât pe caracteristicile împărtășite din cauza istoriei evolutive comune", a mai precizat acesta.

Concluziile majore ale studiului 

 

1) Liliecii au fost gazde ancestrale ale coronavirusurilor umane în cazul SARS-CoV și SARS-CoV-2. Liliecii au fost, de asemenea, gazdele ancestrale ale infecțiilor cu MERS-CoV la cămilele dromader care s-au răspândit rapid la oameni.

2) Transmiterea MERS-CoV printre cămile și păstorii lor a evoluat după transmiterea de la lilieci la aceste gazde. În mod similar, a existat transmiterea SARS-CoV după liliec la transmiterea umană între vânzătorii umani și civetele lor. Aceste evenimente sunt similare cu transmiterea SARS-CoV-2 de către fermierii de blană la nurci. Analiza evolutivă din acest studiu ajută la elucidarea faptului că aceste evenimente s-au produs după infecția umană originală din descendențe de coronavirusuri găzduite în lilieci. Prin urmare, aceste transmisii secundare către civet sau nurcă nu au jucat un rol în apariția fundamentală a coronavirusurilor umane.

3) Studiul confirmă originile gazdei animale ale altor coronavirusuri umane, cum ar fi HCoV-NL63 (de la gazde lilieci), HCoV-229E (de la gazde cămile), HCoV-HKU1 (de la gazde rozătoare) și HCoV-OC43 și HECV-4408 (de la gazde de vaci).

4) Transmiterea coronavirusurilor de la animale la oameni are loc episodic. Din 1966 până în 2020, comunitatea științifică a descris opt linii de coronavirusuri găzduite de oameni. Deși este dificil de prezis când ar putea apărea un nou coronavirus găzduit de oameni, datele indică faptul că ar trebui să ne pregătim pentru această posibilitate, precizează Phys.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel