Cercetarea în zona Mării Negre, prioritate pentru Guvernul României
Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, a declarat miercuri că va fi lărgită aria de cercetare în zona Mării Negre împreună cu partenerii europeni şi a arătat că aceasta "este o zonă de interes european pentru că este vecinul UE".
"Această conferinţă va prezenta un document oficial în cursul derulării sale în care invită toţi partenerii europeni să efectueze cercetări în zona Mării Negre. Astfel, Marea Neagră, din zonă de interes naţional va deveni o zonă de interes european, este o zonă de interes european pentru că este vecinul UE. (...) Astăzi vor începe primii paşi efectivi în ceea ce priveşte trasarea liniilor directoare referitorare la cercetare şi inovare în următoarea perioadă în bazinul Mării Negre. Bazinul Mării Negre este interesant nu numai din punct de vedere al biosferei, ci şi pentru faptul că aici avem resurse energetice foarte importante. (...) Din contră, noi lărgim aria de cercetare în această zonă şi vom începe împreună cu partenerii europeni să studiem procedee de extracţie a acestor zăcăminte de gaz. Este o tehnologie de exploatare care va necesita o activitate intensă de cercetare, astfel încât să putem valorifica această resursă", a spus Hurduc într-o declaraţie de presă.
Potrivit acestuia, cercetarea în zona Mării Negre va deveni o prioritate pentru Guvernul României.
"Această direcţie de cercetare în zona Mării Negre va deveni prioritate pentru Ministerul Cercetării din România în primul rând, pentru Guvernul României va deveni o direcţie strategică şi avem aici unul din cele mai mari proiecte care se va derula în România, Danubius, care este în curs de maturizare, urmează ca în aproximativ jumătate de an să înceapă efectiv să opereze pe toată zona Dunării, Deltă şi va urma şi zona Mării Negre", a mai afirmat ministrul.
Miercuri şi joi se desfăşoară la Palatul Parlamentului Conferinţa "Dezvoltare durabilă la Marea Neagră" organizată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geo-ecologie Marină - GeoEcoMar, sub auspiciile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
Vezi și: Tulcea: Pescarii comerciali din Deltă vor putea captura legal mai mult peşte
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News