Data actualizării:
Data publicării:

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată. AIEA: "Există riscul unui dezastru nucelar"

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a cerut încetarea imediată a operaţiunilor militare în apropierea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, avertizând despre un risc real de dezastru nuclear.

Şeful agenţiei, Rafael Mariano Grossi, s-a declarat extrem de îngrijorat de rapoartele privind bombardarea centralei, pentru care ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc. Compania ucraineană de energie atomică Energoatom susţine că Rusia ar urmări să distrugă infrastructura centralei pentru a întrerupe electricitatea în sudul ţării, unde s-ar pregăti de o amplă ofensivă. De altfel, potrivit Serviciului britanic de informaţii militare, trupele ruse se regrupează în sudul Ucrainei, fie pentru ca anticipează o contraofensivă a ucrainenilor, fie pentru că se pregătesc chiar ele de un atac. Este o zonă unde şi atacurile cu rachete ruseşti au loc zi şi noapte.

Bombardamentele Rusiei au continuat practic pe toată linia de contact de-a lungul graniţelor regiunii Mikolaiv şi regiunii Herson. Orăşelul Bereznehuvate a fost bombardat cu artilerie de mare calibru; ca urmare, cinci civili au fost răniţi şi unul, ucis. Potrivit autorităţilor de la Mikolaiv, un total de 294 de civili răniţi în bombardamentele asupra regiunii se aflau internaţi în spitale. Alţi 82 de civili primesc asistenţă medicală în regim ambulatoriu.

Viața la Odesa decurge normal

 

Pentru că se bucură de o linişte relativă, regiunea Odesa sprijină zilnic rezistenţa eroică a Mikolaivului.

"Cetăţenii Odesei se reîntorc în oraş, revin familiile cu copii, ceea ce dovedeşte că situaţia de securitate este una bună. Străzile sunt pline, faleza este plină de familii care se plimbă liniştite. Magazinele, barurile, restaurantele, terasele sunt pline. Ultimele trei zile au fost extrem de calme şi, chiar dacă mai sunt bombardamente sau rachete trase asupra noastră, populaţia are încredere în conducerea militară," a spus Serghei Bratciuk, reprezentantul operaţional al Administraţiei Militare Regionale Odesa: 

Șefa Centrului de Presă al Forţelor de Securitate şi Apărare din Sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a afirmat că Rusia încearcă să-şi suplimenteze forţele în regiunea Herson. Cu toate acestea - a subliniat Humeniuk -, luptătorii ucraineni lovesc echipamentele, depozitele şi posturile de comandă ale ruşilor pentru a le slăbi ofensiva, relatează Rador. 

Zelenski: Rusia, responsabilă de actul de teroare de la Zaprojie

 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că Rusia trebuie să poarte responsabilitatea pentru "actul de teroare" de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie sub ocupaţie rusă, ţinta unor lovituri pentru care Kievul şi Moscova se acuză reciproc, notează AFP.

Vineri, "ocupanţii au creat o altă situaţie extrem de riscantă pentru toată Europa: au lovit de două ori centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare de pe continentul nostru", a afirmat Volodimir Zelenski în cotidianul discurs video.

"Orice bombardament al acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea chiar a faptului că a creat o ameninţare la adresa unei centrale nucleare", a continuat el.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de lovituri în apropierea unui reactor nuclear de la centrala Zaporojie din sudul Ucrainei.

O linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanşând oprirea unuia dintre reactoarele centralei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel