CEDO a condamnat România, după ce un om a fost împușcat de polițiști și a murit
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

România a fost condamnată de CEDO, într-o singură zi, la plata a aproximativ 50.000 de euro. Cea mai mare parte a sumei, 30.000 de euro, îi va fi achitată de statul român lui Gheorghe Cobzaru, al cărui fiu a murit după ce a fost împușcat de polițiști în timpul unei urmăriri.

Luju.ro scrie că Gheorghe Cobzaru a reclamat statul român la CEDO după ce fiul său a murit. Tânărul a fost împușcat de polițiști în timpul unei urmăriri desfășurate noaptea, acuzat fiind de furtul unei mașini. El a decedat ulterior din cauza rănilor provocate prin împușcare de oamenii legii.

Tatăl victimei a acuzat faptul că fiul său a fost ucis de către polițiști, dar că nu a existat nicio investigație pentru identificarea și tragerea la răspundere a autorilor crimei.

Dreptul la viață, încălcat

Judecătorii de la Strasbourg au decis că în acest caz a fost încălcat articolul 2 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului privind dreptul la viață. Acesta prevede:

1. Dreptul la viaţă al oricărei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzată cuiva în mod intenţionat, decât în executarea unei sentinţe capitale pronunţate de un tribunal când infracţiunea este sancţionată cu această pedeapsă prin lege.

2. Moartea nu este considerată ca fiind cauzată prin încălcarea acestui articol în cazurile în care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesară la forţă : a. pentru a asigura apărarea oricărei persoane împotriva violenţei ilegale; b. pentru a efectua o arestare legală sau a împiedica evadarea unei persoane legal deţinute; c. pentru a reprima, conform legii, tulburări violente sau o insurecţie.

Președintele "Sed Lex" Florin Vîlnei a declarat pentru De Ce News că polițiștii români au un regulament pentru folosirea armelor de foc, regulament care este respectat în unanimitate.

"Nu pot eu să comentez o decizie CEDO, dar dacă cei de acolo s-au pronunțat în acest fel, înseamnă că au fost încălcate drepturi ale omului. Decizia vizează statul român, nu strict polițiștii care au acționat. Noi avem un regulament clar în ceea ce privește folosirea armelor de foc, iar polițiștii din acest caz cu siguranță nu au urmărit să îl omoare pe acel om.

Există anumite proceduri care trebuie respectate. Întâi cel vizat este avertizat, după care se trage spre picioare. Sunt convins că aceste proceduri au fost respectate și în acest caz", ne-a spus președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Poliție.

"Nu poți să aștepți a sentință ca să folosești arma de foc. Ea e folosită în baza un regulament pe care polițiștii îl respectă", ne-a mai declarat dl Florin Vîlnei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel