Cea mai importantă instituție financiară a statului român. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Înainte de IMM Invest, doar o firmă din 7 accesa un credit bancar. Raportul e, acum, de 1 din 2
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 28 dec 2022, 11:47
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM, a declarat că Fondul Național de Garantare a devenit cea mai importantă instituție financiară a statului român, iar programul IMM Invest a ajutat mediul de afaceri atât prin sumele de bani puse la bătaie, cât și prin creșterea potențialului de creditare din partea instituțiilor bancare.  

Fondul Național de Garantare deja a ajuns să dețină peste 50% din activele bancare, devenind cea mai importantă instituție financiară a statului român. Prin programul IMM Invest, care a început acum 2 ani și jumătate, în iunie 2020, și care va continua anul următor, a acordat până în prezent 65.000 de credite. Suma infuzată în economie, în acești 2 ani și jumătate, de către cele 21 de instituții bancare, se ridică la aproape 49 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproape 5% din PIB. Fondul Național de Garantare, prin Ministerul de Finanțe, a garantat 41 de miliarde de lei”, a spus Dumitru Nancu.

Acesta a adăugat: „Este, indubitabil, cel mai important program pentru IMM-uri, prin facilitățile pe care le-a acordat în acești doi ani și jumătate. Practic, peste 20% din mediul de afaceri activ care a aplicat la acest program a obținut și finanțarea. Pe normele de prudență ale băncilor, dinainte de începerea programului, doar 1 din 7 IMM-uri puteau accesa un credit bancar. O dată cu acest program practic am ajuns la un raport de 1 din 2.”

„Statul a intervenit cu acest instrument financiar asigurând două lucruri: garanția, pentru că ultimul studiu SME Business Act arăta că IMM-urile din România sunt foarte slab capitalizate și nu au acces la finanțare din cauza faptului că nu aveau garanții; dobânda subvenționată prin ajutor de stat - dacă pe IMM Invest la început au fost 8 luni de zile costurile cu accesoriu, în anul 2022, începând cu 9 septembrie, România a fost printre primele state care au aprobat noul cadru temporar, prin IMM Invest Plus, unde facilitățile pentru mediul de afaceri au fost mai bune; perioada subvenționată s-a mărit de la 8 luni la 12 luni, garanția statului s-a mărit de la 80% la 90%. Practic se vede în continuare ajutorul pe care îl oferă guvernul prin Ministerul de Finanțe și Fondul de Garantare”, a declarat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM la interviul zilei, pentru DC News și DC Business.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?