Dieta vegetariană este considerată a fi cea mai sănătoasă dietă din lume. În ultimul timp, tot mai multe persoane recunosc că urmează acest mod de alimentaţie. Însă puţini sunt cei care ştiu ce anume implică această dietă şi care sunt beneficiile şi riscurile pe care ni le poate aduce.
Autor: Carmen Băroiu
Se cunoaşte foarte bine de ce tot mai multe persoane adoptă acest mod de alimentaţie. În general, vegetarienii sunt persoanele care luptă împotriva consumului de produse din carne şi militează împotriva sacrificării animalelor. Principalul argument este acela că acest tip de dietă este foarte sănătos şi este şi o modalitate uşoară de a slăbi şi de a te menţine în formă.
Nu există niciun dubiu că o dietă vegetariană echilibrată şi bine planificată poate fi sănătoasă. Studiile arată că riscul ca vegetarienii să aibă boli de inimă, diabet sau cancer este foarte redus.
Totul depinde de cât de echilibrată este dieta.
În lupta obsedată de a pierde din greutate, multe femei renunţă la peşte şi lapte fără să ţină cont de deficitul nutriţional care poate apărea. Deseori, vegetarienii apelează la produsele lactate prelucrate şi la produsele din soia.
Dr. Michael D. Gershon, preşedinte al Departamentului de Anatomie şi Biologie Celulară al Universităţii Columbia din New York, avertizează că “atunci când eşti vegetarian, o mare parte din viaţă ţi-o petreci planificând ce anume să mănânci. Vegetarienii sunt vulnerabili la anumite deficienţe nutriţionale”, referindu-se la vitamina B12, acizii graşi omega 3, fier, zinc, calciu şi vitamina D, atât de necesare pentru organism.
Alimentele pe bază de soia (tofu sau boabele de edamame) împreună cu cerealele, pot oferi proteinele de care organismul nostru are nevoie. Cu toate acestea, chiar şi nutriţioniştii profesionişti consideră că dietele vegetariene sunt foarte greu de echilibrat.
Multe persoane care au ales această dietă, au acuzat, după 6 luni de la începerea ei, stări de oboseală copleşitoare, lipsa concentrării şi pierderi de memorie, chiar şi pierderea masei musculare şi creşterea în greutate.
Orice dietă, care vă solicită să renunţaţi la grupuri întregi de alimente, va declanşa, în general, pofte. O dietă extremă (de orice fel) poate declanşa adesea o alimentaţie dezordonată şi chiar tulburări de alimentaţie.
Dacă alegeţi să urmaţi o dietă vegetariană, faceţi-o având un plan bine pus la punct, fără a vă pune în pericol sănătatea. Primul pas pe care trebuie să îl urmaţi este acela de a apela la un nutriţionist, care va stabili ce tip de dietă vi se potriveşte şi vă va ajuta să urmaţi dieta în mod corect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Medeea Marinescu își explică lipsa de reacție publică după ce Florin Piersic a fost internat de urgență
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- BANCUL ZILEI: Ați greșit numărul!
- Tragedia din Vinerea Mare care a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în biserică
- Mircea Diaconu: E un fenomen, pe care nu-l sesizează aproape nimeni, care se petrece în România. Sunt vizați tinerii educați, IT-iștii, modernitatea țării
- Vasile Bănescu explică: De ce slujba de Înviere nu are loc în biserică. Când începe și când se termină sfânta slujbă a Paștelui
- Miracolul Luminii Sfinte? Ce știm despre aprinderea ei: Un arab și un turc verifică înainte Sfântul Mormânt
- Mioara Roman îi trimite semne Oanei Roman, din lumea de dincolo, chiar în Săptămâna Mare / foto în articol
- Ploi abundente, grindină și vânt puternic în prima zi de Paști. Județele vizate de fenomenele meteo extreme