Data publicării:
Ce s-a întâmplat cu INFP în noaptea cutremurului din 24 septembrie
24 septembrie 2016, ora 02.11. Un cutremur de 5,3 grade i-a trezit din somn pe unii români.
Cam pe 80.000, dacă ar fi să ne luăm după numărul oamenilor care imediat după ce au simțit seismul au accesat site-ul Institutului Național pentru Fizica Pământului. INFP.ro a picat la scurt timp după ora 02.11 în noaptea de 24 septembrie. Sistemul-pilot de alertă al INFP a funcționat, fiind emisă o avertizare cu puțin timp înainte de producerea seismului.
DC News l-a contactat pe Constantin Ionescu, directorul INFP, care a explicat ce s-a întâmplat în noaptea cutremurului din 24 septembrie. Acesta a spus că deși site-ul s-a blocat, alertele către instituții au funcționat fără probleme.
"Alertele sunt folosite pentru autorități și pentru infrastructuri critice. Sunt câteva infrastructuri periculoase care au nevoie să le folosească. Legătura dintre acestea și noi este făcută pe infrastructură foarte sigură, astfel încât să nu fie la comun cu toată lumea, cu tot Internetul. Alertele merg la centrele de comandă ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, la Centrul de Comandă al Guvernului etc. În noaptea de 24 septembrie, acele informații au circulat pe liniile despre care vă spun. (...) Am avut neșansa să se blocheze Internetul. 80.000 de oameni au intrat în câteva secunde pe site. Greu am reușit să deblocăm serverele. Twitter a reacționat foarte rapid. A reușit să citească informațiile noastre, apoi s-a blocat", ne-a spus directorul INFP.
Întrebat dacă în cazul unui nou seism mai important, INFP.ro ar putea să se blocheze, Constantin Ionescu ne-a spus că în acest moment se fac evaluări și se caută cele mai bune soluții pentru ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine. Ar mai fi o problemă despre care directorul INFP ne-a vorbit: lipsa resurselor financiare.
[citeste si]
"Noi am făcut evaluări și încercăm să multiplicăm paginile de Internet, să le ducem pe alte servere în afara rețelei INFP astfel încât publicul să se împartă pe mai multe pagini ca să nu se mai blocheze INFP.ro. Dacă am avea niște resurse financiare suficiente, am cumpăra niște echipamente care să aibă capacitatea de a distribui utilizatorii în funcție de accesări și de timpul de accesare pe diferite servere care s-ar afla aici la noi. Nu avem așa ceva. Toate aceste lucruri necesită costuri destul de mari", a mai zis directorul INFP pentru DC News.
Înainte de cutremurul din 24 septembrie s-au produs alte 30 de seisme cu magnitudini între 2 și 3,5 grade pe Richter, luna septembrie fiind mult mai activă din punct de vedere seismic decât alte luni ale anului.
Partea a doua a interviului va fi publicată în perioada următoare.
VEZI ȘI: Scenariu apocaliptic în caz de CUTREMUR: Ce s-ar întâmpla în Capitală imediat după un SEISM de 8 grade
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News