Ce reprezintă cifrele şi literele de pe cauciucuri. Informaţii CRUCIALE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Cu siguranţă ai observat că pe anvelopele de la maşină sunt trecute mai multe cifre şi litere. Şi, dacă unora le ştii semnificaţia, cu siguranţă nu le ştii pe toate. 

Dimensiunile cauciucurilor maşinii sunt codificate, într-un şir de cifre şi litere. Acel cod conţine informaţii şi despre indicele de sarcină al cauciucului, dar şi despre viteză. Să luăm, spre exemplu, 215/45 R16 91 W E4.

Ce reprezintă codul de pe anvelope 

Primul număr, 215 în exemplul nostru, reprezintă lățimea anvelopei în milimetri. Al doilea număr (45) indică înălțimea talonului anvelopei în procentaj din lățimea sa. În cazul nostru, vorbim de 45% din lățimea de 215 mm, adică 96,75 mm.

Litera R indică tipul constructiv al anvelopei – anvelopă radială – și e aproape singurul folosit în cazul anvelopelor moderne, destinate autoturismelor. Asta înseamnă că folosește o structură din oțel și kevlar pentru ca anvelopa să nu se deformeze la viteze mari.

Următorul număr, 16, reprezintă dimensiunea jantei, în inchi. Asta înseamnă că anvelopa din exemplul nostru poate fi montată doar pe jante cu diametrul de 16 inchi. Numărul 91 reprezintă indicele de sarcină al anvelopei, în acest caz indicând abilitatea de a rezista la o sarcină de 615 kg. Indicele de sarcină are valori de la 62 (265 kg) la 126 (1.700 kg).

Litera W indică viteza maximă la care rezistă anvelopa – în acest caz 270 km/h. Și în acest caz, pentru anvelopele destinate autoturismelor normale, acest indice pornește de la J (100 km/h) și crește în ordine alfabetică până la Y (300 km/h). Este important să alegi anvelope cu indice de viteză superior vitezei maxime pe care o poate atinge mașina ta, scrie promotor.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel