Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Ce impact are lipsa fotbalului asupra jucătorilor și fanilor? Un expert explică tot

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Izolarea, distanțarea socială și închiderea țărilor din timpul coronavirusului pun presiune pe oamenii din jurul lumii.

Alegeri prezidentiale 2024

Izolarea, distanțarea socială și închiderea țărilor din timpul coronavirusului pun presiune pe oamenii din jurul lumii, conform Sky Sports. Pentru unii din cei care stau acasă, aceste măsuri înseamnă oportunitatea de a petrece mai mult timp cu cei iubiți, mai mult timp pentru citit, pentru antrenamente sau pentru un proiect mult așteptat.

Însă, pentru alții, măsurile aduc frică de necunoscut, lipsă de control, iar pentru fotbaliști și microbiști, situația reprezintă absența principalului stimulant: fotbalul.

Dopamina și rolul său de zi cu zi

Odată cu trecerea săptămânilor și lunilor, vom auzi din ce în ce mai mult despre rolul dopaminei în viața noastră de zi cu zi. Când dopamina este eliberată de neuroni, în cantități mari, creează senzația de plăcere și recompensă, motivând oamenii să repete un anumit comportament.

Este lesne de înțeles că sportul, atât pentru sportivi, cât și pentru spectatori, este o sursă imensă a acestei chimicale. În contrast, nivelurile scăzute de dopamină sunt legate de lipsa motivației și entuziasm scăzut pentru lucrurile care ar trebui să bucure, în general.

Această scădere a stimulării va deveni tot mai familiară pentru fotbaliști și fani în următoarele săptămâni, dacă nu s-a întâmplat deja, a transmis expertul de sănătate psihică în fotbal Kevin George.

Totul se rezumă la chimicale

„Totul se rezumă la implicare", a spus George. „Există o parte a creierului tău care, când nu este implicată, intră într-o stare de somn. În fotbal, când jucătorii nu sunt stimulați, își pierd motivația. Unii vor spune că este vorba de atitudine, dar este rezultatul chimicalelor".

„Creierul tău declanșează dopamină și, fără acest ingredient, devii frustrat sau plictisit. Așadar, există două lucruri: șocul lipsei dopaminei și faptul că fotbalul este un mecanism de coping", a adăugat expertul.

Jucătorii și fanii se pot îndrepta spre alte surse de adrenalină

 

„Fotbalul te poate scoate din realitate. Dacă rămâi fără fotbal, fără acea adrenalină, ar însemna că trebuie să te ocupi de ceva ce-ți stă în minte. Oamenii poate că nu pot face acest lucru", a mai spus George.

„Unii se vor chinui. Mulți fotbaliști sunt singuratici și nu au familie sau vin din case toxice. Fără dopamina aceea sau fără mecanismul de coping, jucătorii ar putea să meargă altundeva să-și procure dopamina", a explica expertul în sănătate psihică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel