Data publicării:

Prof. Hadăr explică: Mulți tineri se iau unii după alții la vot; rețelele sociale vor fi determinante pentru rezultatul de azi

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Anton Hadăr - DcNews/Agerpres
Anton Hadăr - DcNews/Agerpres

Profesorul Anton Hadăr explică cum votează românii, în contextul exploziei surselor de informare.

România votează la prezidențiale candidatul care i-a convins cel mai mult în perioada campaniei electorale. Totuși, pe tot parcursul zilei de votare au circulat valuri de informații alterate, măsluite, manipulate, astfel încât să ajute pe unul sau pe altul dintre candidați.

Biroul Electoral Central precizează că în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării, nerespectarea acestei prevederi constituind contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

Avem o legislație care interzice televiziunilor să dea exit-polluri, să spună procente, nume, dar ”pe rețelele sociale zburdă astfel de estimări privind rezultatele votului”, remarca Val Vâlcu.

Profesorul Anton Hadăr vine, la rândul său, cu o estimare îngrijorătoare: ”Rețelele sociale se pare că vor fi determinante în seara aceasta”.

Cum votează tinerii: ”Dacă liderul grupului spune ”astăzi votăm cutare, toți votează ce spune el””

Un aspect important la această rundă de alegeri este interesul din partea tinerilor care votează pentru prima dată.

”Procentul e mai mare ca data trecută, chiar dacă nu dau buluc nici de data asta”, declară Anton Hadăr, care explică și cum funcționează mecanismul deciziei în rândul persoanelor deosebit de tinere.

”Tinerii se iau unii după alții. Dacă unul dintre ei, care e mai influent în rândul grupului, spune astăzi votăm cutare, toți votează ce spune el”, explică Hadăr.

Într-adevăr, influența liderului informal este una extrem de ridicată în rândul tinerilor, care adoptă aproape instinctiv comportamentul/opinia unui astfel de persoane. Pentru a evita astfel de capcane, tinerii ar trebui să se informeze din surse diverse și mai ales să-și pună întrebări și să-și răspundă singuri care e decizia cea mai bună pentru el și societate.

”Ar trebui să voteze cu cumpătare, cu logică, interesându-se din timp asupra candidaților. În schimb, ei nu sunt atrași de fenomenul politic, nu se uită la televiziune, la emisiuni și nu există o cultură la nivelul acesta de vârstă”, remarcă profesorul Hadăr.

Prezentarea de sondaje exit-poll, înainte de încheierea votării - contravenţie; se sancţionează cu amendă

Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) aduce la cunoştinţa opiniei publice că 'în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne (exit-poll-uri), înainte de încheierea votării', potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (5) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, precizăm că, potrivit prevederilor art. 55 lit. y) şi art. 56 alin. (1) şi alin. (2) lit. f) şi g) din aceeaşi lege, nerespectarea dispoziţiilor invocate anterior constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei, iar constatarea contravenţiei este de competenţa Consiliul Naţional al Audiovizualului, în cazul în care aceasta este comisă de radiodifuzori, respectiv de competenţa Autorităţii Electorale Permanente, în cazul în care este comisă de altcineva decât de radiodifuzori, informează BEC. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel