Data publicării:
Iranul se grăbește: Discuții cu UK, Franța și Germania privind dosarul nuclear, înainte ca Trump să preia mandatul
Iranul a confirmat că, pe 29 noiembrie, va purta discuții cu privire la programul său nuclear cu oficiali din Marea Britanie, Franța și Germania, spunând că se vor concentra și pe „probleme bilaterale, regionale și internaționale”.
Într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmail Baghaei, a confirmat că reuniunea va avea loc la nivelul adjuncților ministerelor de externe și va acoperi și situația din regiunea Orientului Mijlociu.
Problema principală care va fi abordată la negocieri o reprezintă intenția Iranului de a pune în funcțiune noi centrifuge avansate pentru îmbogățirea uraniului.
Negocierile vor avea loc vineri, 29 noiembrie, la Geneva, a informat agenția Kyodo, citând surse diplomatice iraniene, arată iranpress.
Se pare că administrația președintelui iranian Masoud Pezeshkian își propune să rezolve impasul nuclear înainte de învestirea următorului președinte american, Donald Trump.
Anunțul discuțiilor vine după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat joi o rezoluție prin care cere Iranului să îmbunătățească semnificativ cooperarea. Rezoluția a fost propusă de Marea Britanie, Franța, Germania și SUA. Ca răspuns, Iranul a anunțat punerea în funcțiune a unor noi centrifuge.
Potrivit Baghaei, viitoarele discuții cu cele trei țări europene sunt văzute ca o continuare a întâlnirilor purtate cu acestea în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York.
Programul nuclear iranian
Teheranul a susținut de mult timp că programul său nuclear este doar în scopuri pașnice. Șeful AIEA, Rafael Grossi, a avertizat în trecut că Iranul are suficient uraniu îmbogățit pentru a produce mai multe bombe nucleare dacă decide să facă acest lucru. Pentru a face o armă nucleară, este nevoie de uraniu îmbogățit la 90%. Îmbogățirea uraniului de la 60 la 90% reprezintă deja un pas tehnologic semnificativ.
Grossi a vizitat Teheranul săptămâna trecută, unde s-a întâlnit cu președintele iranian Massoud Pezeshkian și cu șeful Agenției Iranului pentru Energie Atomică, Mohammad Eslami.
În timpul vizitei, el a cerut Iranului să-și îmbunătățească cooperarea cu AIEA. Potrivit lui Grossi, supravegherea internațională a programului nuclear al Iranului este ceea ce „ne ține departe de conflict și în cele din urmă de război”. Grossi a spus acest lucru într-un moment de tensiuni sporite, voci care cer o soluție militară la programul nuclear al Iranului în creștere în Israel și SUA.
Amintim că, în 2015, Iranul a semnat un acord cunoscut sub numele de JCPOA cu Statele Unite, UE, Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China, în care a fost de acord cu inspecțiile AIEA ale instalațiilor sale nucleare. Acordul trebuia să încetinească programul nuclear al Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor anti-iraniene.
Dar SUA s-au retras din acord în 2018, în timpul administrației președintelui Donald Trump și au impus din nou sancțiuni Iranului. Ulterior, Teheranul a încetat să mai respecte acordul și a început să îmbogățească uraniul până la o puritate de 60%, limitând inspecțiile AIEA. În septembrie anul trecut, Iranul a interzis mai multor experți AIEA în domeniul îmbogățirii uraniului să lucreze în țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News