Data actualizării:
Data publicării:

Ce faci dacă angajatorul te obligă să te vaccinezi. Av. Cuculis: Sunt persoane care au primit "indicaţii"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Avocatul Adrian Cuculis a explicat ce pot face angajații dacă sunt obligați de angajator să se vaccineze.

Alegeri prezidentiale 2024

"Sunt, deja, persoane care au primit nişte "indicaţii"

"Sunt, deja, persoane care au primit, aşa, mai de grabă, nişte "indicaţii": "Mergeţi şi vaccinaţi-vă că, dacă nu, s-ar putea să aveţi nişte probleme la locul de muncă". Lucrurile, pe scurt, stau aşa... Nimeni nu ne poate obliga, în România, fie că vorbim despre angajator, fie că vorbim despre stat, să ne vaccinăm, cel puţin aşa cum arată legea în momentul de faţă.

Dacă, la locul de muncă, spre exemplu, se ajunge ca o persoană să nu mai fie primită, sfatul meu este să meargă la locul de muncă şi să îşi desfăşoare activitatea aşa cum o făcea şi până la momentul respectiv. În ipoteza în care îi este refuzat accesul la locul de muncă, să se asigure că are martori pentru că, la un moment dat, ar putea să fie cercetat disciplinar şi dat afară de la acel loc de muncă pentru motivul că nu s-ar fi vaccinat şi pentru că nu s-ar fi prezentat la acel loc de muncă.

Dacă, la un moment dat, s-ar ajunge ca o decizie de concediere să stipuleze aşa ceva, este ilegală şi poate fi uşor contestată în instanţa de judecată. Întotdeauna, angajatorul trebuie să ia nişte măsuri de protecție la locul de muncă şi trebuie făcută medicina muncii şi nişte protecţii sporite, mai ales că suntem în pandemie", a explicat avocatul Adrian Cuculis, în emisiunea Decisiv, prezentată de Cătălina Porumbel la Antena 3.

Restructurare falsă la locul de muncă

Cât despre o posibilă restructurare la locul de muncă, angajatul urmând să fie dat afară, deşi motivul este altul, avocatul a mai spus: "Judecătorii au stabilit foarte clar lucrul acesta şi Codul Muncii prevede că restructurarea sau desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie una efectivă.

Nu înseamnă că, dacă astăzi considerăm că în cadrul unei companii nu mai este necesar un anumit loc de muncă şi peste două săptămâni se reînfiinţează acel loc de muncă şi un alt coleg sau o persoană din exterior reocupă funcţia de pe care noi am plecat, acea desfacere a contractului de muncă este legală.

Angajatul trebuie să urmărească , în condiţiile în care trecem printr-o asemenea experiență, dacă nu cumva acel loc de muncă a fost reînfiinţat la un interval scurt de timp după ce a plecat. Poate să conteste acea decizie de desfacere a contractului de muncă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel