Ce e real şi ce nu despre consumul de apă pentru sănătatea ta
Adesea se spune ca apa te poate ajuta sa slabesti. Unii specialisti ne sfatuiesc sa consumam apa rece pentru a grabi metabolismul. Dar, ca orice lucru in exces, o cantitate prea mare de apa poate fi periculoasa pentru sanatate. Exista cazuri in care un consum excesiv de apa poate sa duca la delir datorita hiponatremiei – nivel foarte scazut de sodiu sau chiar la intoxicatie cu apa, informează Sfatul parintilor.ro.
Fapte interesante aflate din studiu
- Oamenii nu pot supravietui mai mult de 4 zile fara apa.
- Organismul uman contine 60% apa.
Un consum mai mic de apa afecteaza aportul de energie?
Din sursele citate de autori reiese ca in studii adesea s-a observat o reducere a caloriilor consumate cand apa este adaugata la dieta. Si invers, cand s-a eliminat apa, energia calorica obtinuta din alimente a crescut cu 8.7%.
Inlocuirea apei cu alte bauturi cu continut caloric inaintea sau in timpul unei mese reduce aportul caloric?
Nu. Trei studii arata ca aportul caloric total a fost cu 15% mai mare in cazul in care apa a fost inlocuita cu lapte.
Dar daca inlocuim apa cu bauturi speciale pentru diete?
Per total, rezultatele studiilor nu au fost concludente, dar un studiu a aratat ca aportul caloric s-a marit cu 13.8% cand femeile au consumat limonada in loc de apa.
Studii care arata efectul apei asupra greutatii
Cercetatorii s-au folosit de patru studii existente ce examinau efectul apei consumate asupra pierderii kilogramelor. Doua studii aveau ca subiecti doar adulti si doua studii includeau si copii peste 7-8 ani.
Grupul de adulti care a consumat apa inaintea meselor principale si a facut exercitii pentru slabit, a pierdut in medie 5.4 kg in 12 saptamani, in compatatie cu grupul care nu a consumat apa inaintea meselor care a pierdut doar 3.3 kg in medie.
Intr-un studiu ce a avut ca subiecti copii din Germania s-a aratat ca scolile ce isi educau elevii sa consume mai multa apa aveau un risc mai scazut de copii supraponderali decat scolile ce nu concentrau eforturi in acest sens. Copii de la scolile ce ii indrumau spre consumul de apa aveau un aport zilnic de apa mai mare cu un pahar decat cei de la celelalte scoli.
Concluzii
Cercetatorii concluzioneaza referitor la studiul in cauza: "Aceste constatari de la studiile clinice, impreuna cu cele din studiile epidemiologice si de interventie, sugereaza ca apa are un posibil rol important de jucat in reducerea aportului de energie/calorii, si in consecinta, de prevenire a obezitatii."
Totusi, concluziile autorilor acestui studiu nu sunt insa foarte edificatoare sau ferme. Ei sustin ca sunt necesare studii suplimentare asupra acestui subiect pentru a putea demonstra mai clar efectul consumului de apa asupra pierderii kilogramelor in plus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News