Data publicării:

Cazul Simonei Halep. De ce sunt periculoase suplimentele alimentare. Lygia Alexandrescu: Acolo nu avem voie să greșim

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sport
WhatsApp
Cazul Simonei Halep. De ce sunt periculoase suplimentele alimentare. Lygia Alexandrescu: Acolo nu avem voie să greșim / Foto: Pixabay, de Bru-nO
Cazul Simonei Halep. De ce sunt periculoase suplimentele alimentare. Lygia Alexandrescu: Acolo nu avem voie să greșim / Foto: Pixabay, de Bru-nO

Lygia Alexandrescu a vorbit despre cât de periculoase pot fi suplimentele alimentare, dar și despre cazul Simonei Halep.

Mulți oameni folosesc suplimente alimentare, nu doar pentru performanță, ci pentru a arăta mai bine sau pentru a câștiga mai multă masă musculară când merg la sală. Ei bine, aceste suplimente alimentare nu sunt controlate de o autoritate și fiind la liber, mulți oameni își pun sănătatea în pericol. 

"Dacă vorbim despre suplimentele alimentare, vorbim despre cele profesionale, de Simona Halep și despre acest caz, dar și despre suplimentele luate după ureche. Din păcate, nu avem o educație în sensul administrării suplimentelor nutriționale și în general a celor de creștere masă musculară sau scădere în greutate", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic.

Lygia Alexandrescu: Acolo nu avem voie să greșim

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din tenis, după ce un test a ieșit pozitiv la una dintre substanțele aflate pe lista celor interzise. Este vorba despre Roxadustat, un medicament împotriva anemiei. Roxadustat este un inhibitor care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii. Se pare că acest medicament ar crește anduranța sportivilor.

A fost investigat în studii clinice pentru tratamentul anemiei cauzate de boala cronică de rinichi, iar această substanță se regăsește pe lista celor interzise, conform Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. Datorită aplicațiilor sale potențiale în dopajul sportiv, a fost încorporat în testele de depistare a drogurilor care îmbunătățesc performanța, deoarece a fost deja detectat ca fiind utilizat în mod ilicit de către sportivi, în ciuda faptului că nu a fost încă aprobat pentru uz medical.

"Dacă vorbim despre cazul Simonei Halep, este total nedorit acest subiect, nu știm toate detaliile, însă dacă vorbim de suplimente în sportul de performanță, atunci trebuie să vorbim despre cele total verificate, despre cele care urmează niște ghiduri foarte clare de producție, niște proceduri pe care trebuie să le îndeplinească firmele de farma. Vorbim despre un control foarte, foarte strict al acestor suplimente ingerate de sportivii de performanță. Sigur, mai sunt și erori, se mai strecoară erori în producție, dar acest lucru este puțin probabil dacă vorbim de sportivii de top. Acolo nu avem voie să greșim", a mai spus Lygia Alexandrescu.

Ce se întâmplă cu prafurile și shake-urile pe care mulți tineri le cumpără

Deși aceste suplimente ar trebui să fie foarte bine controlate, medicul Lygia Alexandrescu spune că: "Din păcate nu există în acest moment o agenție care să le urmărească foarte bine. Ele nu trec prin Agenția Medicamentului (ANM), nici măcar prin cele ale suplimentelor naturale, nutriționale și atunci, în compoziția lor se pot găsi tot felul de concentrate. Ele sunt extracte care stipulează pe eticheta alimentară sursa, dar nu putem avea încredere, pentru că ele nu vin cu studiu clinic la bază.

E important cum au fost produse, care e sursa exactă, câte persoane le-au ingerat până când acest produs a fost pe piață, pentru că orice trebuie verificat.

Citește continuarea pe DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel