Data actualizării:
Data publicării:

Câte lichide trebuie să consumăm pe zi şi semnul care ne arată că nu am băut suficient. Dr. Rucsandra Manu spune că "dacă stăm la soare, trebuie să adăugăm cel puţin un litru în plus"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Artem Podrez, Pexels
Fotografie de la Artem Podrez, Pexels
Dr Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologică - ESWL, la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat câte lichide trebuie să consumăm zilnic, dar şi care este semnul care ne arată că nu am băut suficient. 

"Trebuie să acordăm o importanţă mult mai mare afecţiunilor rinichilor, iar litiaza este una dintre bolile rinichilor, caracterizată prin apariţia de pietre în calea urinară. 

Mecanismul prin care acestea apar este încă insuficient cunoscut. Sigur, sunt factori care ţin de deshidratare, şi de aceea vara devine un moment critic pentru rinichi, pentru că ne deshidratăm mai mult, prin transpiraţie. Este un mecanism al termoreglării, de fapt, ca noi să ne păstrăm temperatura corpului la un nivel constant. Expunerea la soare, la temperaturi înalte presupune un consum mai mare de lichide. 

Şi mulţi se întreabă cât trebuie să bea. Cantitatea de lichide pe care trebuie să o bem trebuie să fie corelată cu suprafaţa corporală. Nu îi vom spune unui copil că trebuie să bea doi litri, cum trebuie să bea un adult care are doi metri înălţime. Dacă stăm la soare, însă, trebuie să avem în vedere că prin transpiraţie şi perspiraţie se pierde o cantitate mare de lichid, şi trebuie să adăugăm cel puţin un litru de lichide în plus. 

Sanador

Ce lichide trebuie să consumăm? Putem consuma şi ceai, rece sau cald, din diverse plante, putem consuma limonadă, compot. Lămâile şi citricele au un rol deosebit de important pentru rinichi, pentru că citraţii intervin în menţinerea echilibrului acidobazic şi prin consum mare de lămâi are loc o alcalinizare urinară extrem de favorabilă mai ales la pacienţii care consumă carne multă. 

Nu e important să spunem că bem apă plată sau minerală. Minerală este toată apa pe care o bem. Apa minerală, plată sau carbogazoasă, nu influenţează rinichiul în mod negativ. 

Adaosul de CO2 este doar un lucru care pe mulţi îi face să consume mai uşor apa carbogazoasă mai ales în anotimpul cald. Este mai plăcută. Dar dacă studiem în ceea ce priveşte compoziţia în săruri, vom vedea că apa plată e la fel, are aceeaşi compoziţie, fără CO2. Se depune pe pahar, într-adevăr, şi apa plată, dacă o lăsăm un timp în pahar. Dar aici e o mare capcană. Aceste elemente, litium, magneziu, calciu, pe care apa le conţine, sunt factori solubilizanţi, care ajută rinichiul să nu formeze pietre. Este unul dintre motivele pentru care recomandăm pacienţilor cu litiaze să meargă să facă o cură de ape minerale la Olăneşti, Călimăneşti, Căciulata", a declarat dr. Rucsandra Manu la DC NEWS. 

Semnul care ne arată că nu am băut suficiente lichide 

"Noi trebuie să consumăm lichide multe tot timpul anului, nu doar vara, şi pe tot parcursul zilei. Că tocmai aici e capcana. Degeaba bei seara foarte mult când ajungi acasă. Trebuie să consumi lichide de dimineaţa, pe tot parcursul zilei, ca urina să nu facă salturi de concentrare. Pentru că oricum urina e suprasaturată. Prin urină se elimină o cantitate foarte mare de săruri. Dacă noi nu bem lichide, rinichiul trebuie să elimine aceeaşi cantitate de deşeuri. Iar ea se va elimina într-o cantitate mai mică de lichide, cu o concentraţie mai mare. Automat, vom vedea o urină mai închisă la culoare. Cum apare aceasta, ştim clar că nu am băut lichide destule", a mai explicat specialistul. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel