Carantină în Timișoara. Marilen Pirtea (PNL) propune scutiri de taxe în HoReCa și industria alimentară
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 23 Martie, 08:15
WhatsApp
Foto: Constantin Duma
Deputatul PNL Marilen Pirtea a vorbit despre situația economică din Timișoara, în condițiile în care perioada de carantină a orașului de pe Bega a fost prelungită.

Marilen Pirtea, deputat al Partidului Național Liberal, a vorbit despre situația economică din Timișoara:

„În județul Timiș suntem în scenariul roșu, cu o incidență foarte mare a noilor infectări cu SARS-CoV-2, cu capacitățile ATI supra-aglomerate. Singura manieră viabilă, aflată la îndemână, utilă pentru de a depăși cu bine această etapă critică în toate domeniile vieții, este o abordare responsabilă a economiei, pentru evitarea unei scăderi economice grave și a unei eventuale recesiuni abrupte”, consideră deputatul liberal de Timiș, Marilen Gabriel Pirtea.

„Multiplele întâlniri și sesiuni de dezbatere și dialog, pe care le-am avut cu reprezentanții mediului de afaceri din Timiș și de la nivel național, m-au condus la o concluzie pozitivă despre această abordare responsabilă pe care decidenții e bine să adopte în legătură cu soluțiile și intervențiile de care economia reală are mare nevoie acum. Sunt câteva soluții, din primul pachet de urgență, pe care mediul de afaceri le așteaptă și de la care cu toții așteptăm un reviriment al funcționării economiei, grav afectate de restricțiile din pandemie. 

Soluții pentru conomie

- Reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%;

G Ad:

- Amânarea plății impozitelor și reducerea impozitelor anuale pe clădiri, datorate pentru anul 2021, cu o cotă de 50%, pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice / juridice, folosite pentru activitatea economică specifică domeniului HoReCa sau date în folosință printr-un contract de închiriere;

- Reducerea sau scutirea de la plată a impozitelor pe active, pentru perioadele de carantină, pentru domeniul HoReCa;

- Impulsionarea recuperării întârzierilor în rambursările de TVA către companii;

- Creșterea acoperirii termenelor de valabilitate pentru măsuri de susținere a muncii flexibile și angajărilor (kurzarbeit, șomaj tehnic, angajare șomeri);

- Nu în ultimul rând, antreprenorii din HoReCa au solicitat exceptarea HoReCa de la aplicarea ratei incidenței de 3 la mie pentru restricționarea activității, întrucât nu există studii concrete care să demonstreze legătura directă dintre funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire.

Economia trebuie să treacă peste pandemie

Reușita depinde de noi, pentru a aduce cele mai bune argumente și a schimba procedurile aplicate firmelor și mediului antreprenorial, în perioada restricțiilor provocate de pandemie și în perioada post-pandemie, pentru ca să ajutăm economia reală să treacă peste această încercare limită, într-un mod rezilient. Avem multe idei bune, rămâne ca să le punem într-un făgaș corect și să le găsim căi de legiferare și adoptare în practica fiscală și administrația centrală și locală, cât mai repede, pentru o redresare economică imediată”, arată Marilen Gabriel Pirtea, deputat PNL de Timiș.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro