Data publicării:

Când va fi gata calendarul de implementare a Legilor Educaţiei. Nu ne dorim nici să bulversăm sistemul, spune Ligia Deca

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a acordat un interviu pentru TVR INFO, unde a vorbit despre promulgarea legilor educației și despre calendarul de implementare.

Ligia Deca a fost întrebată ce urmează după promulgarea legilor educaţiei.

„Este un proiect care a avut o lungă perioadă de pregătire şi de consultare publică. E chiar o inovaţie, pentru că puţine legi au parte de o perioadă de căutare a consensului în societate, de construire a unei viziuni strategice, abia apoi asumate de către guvern, urmând a fi creionate legi de sistem. Suntem în această situaţie în care legile au fost elaborate de către Ministerul Educaţiei, asumate de guvern, dezbătute în ambele Camere ale Parlamentului şi apoi au trecut de controlul constituţional, pentru a fi promulgate ieri de către preşedintele României, care, de altfel, a şi iniţiat proiectul "România educată".

Ce urmează? După publicarea în Monitorul Oficial, avem 60 de zile până la intrarea lor efectiv în vigoare. Asta înseamnă că noul an şcolar şi universitar va începe pe această nouă bază legală. Conform legii, există un timp până la care să se poată construi legislaţia secundară. Primul pas este să elaborăm un calendar de implementare, iar acest lucru se va face, se va formaliza printr-un ordin de ministru, în aşa fel încât să fie cunoscute toate elementele de legislaţie secundară care rămân în vigoare o perioadă şi elementele care se schimbă.

Va fi un efort mare, şi aici îmi doresc foarte mult să atragem mai mult decât resursa umană existentă în minister şi în instituţiile în subordine sau în coordonare. Îmi doresc ca mai ales pe elementele mari de reformă să putem avea alături mediul universitar, experţi, societatea civilă.

Avem multe lucruri noi în legi, de la un capitol dedicat, de exemplu, combaterii violenţei în şcoală, la un plan naţional pentru reducerea analfabetismului funcţional, şi aici cred că putem beneficia de foarte multă expertiză, inclusiv expertiză externă. Chiar în aceste zile se desfăşoară un workshop, împreună cu experţii de la OECD, care, în cadrul unui program de asistenţă tehnică finanţat de către Comisia Europeană, ne ajută pe ceea ce înseamnă reorganizarea guvernanţei sistemului educaţional, adică cum se vor schimba instituţiile care se ocupă de monitorizare şi coordonare.

Ştim cu toţii, inspectoratele vor deveni direcţii judeţene de învăţământ preuniversitar, vor fi birouri ale ARACIP în teritoriu, care vor prelua tot ceea ce înseamnă asigurarea calităţii şi inspecţie şcolară. Deci, se regândeşte un pic această structură judeţeană, tocmai pentru a defini mai bine ce entităţi ajută şcolile şi se ocupă de management de sistem şi ce unităţi fac evaluare de calitate.", a spus Ligia Deca.

Ministrul Educației a vorbit despre reorganizarea inspectoratelor școlare, spunând că pentru aceasta este necesară o perioadă mai lungă de timp. 

„Pentru o astfel de reorganizare la nivel judeţean este nevoie de timp şi acum lucrăm împreună cu experţii OECD pentru a vedea care este un calendar realist. Nu ne dorim nici să bulversăm sistemul. Este totuşi cel mai mare sistem public şi este normal să avem o perioadă de tranziţie.", a spus Ministrul Educaţiei.

Când va fi gata acest calendar?

„Acest calendar va fi gata acum, pe perioada verii, lucrăm deja la el şi îl vom face clar cât de repede putem, pentru că este şi în corelare cu alte procese, de exemplu cu procesul de rectificare bugetară. Ceea ce intră din septembrie trebuie să poată să fie bugetat. De asemenea, calendarul trebuie să ţină cont şi de capacitatea pe care sistemul o are şi trebuie să ţină cont şi de un principiu pe care mi l-am asumat încă de la început, şi anume predictibilitatea.

Nu doresc schimbări de astăzi pe mâine. În acelaşi timp, cred că acest calendar de implementare a legii, fiind unul realist, trebuie să ţină cont şi de contextul pe care-l vom avea. Pentru mine important este să nu modificăm în mod esenţial legea, pentru că ea are o filosofie şi a parcurs democratic un ciclu eficient pentru a avea sprijin, şi dacă este nevoie să, ştiu eu, corelăm anumite măsuri sau reforme cu capacitatea sistemului de a le absorbi, să facem acest lucru.", a mai spus Ligia Deca.

Ligia Deca a menționat faptul că legea este perfectibilă. 

„Orice lege este perfectibilă, asta în mod clar; şi cred că multe dintre ajustări se vor face în modul în care detaliem implementarea în legislaţia secundară.", a spus Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel