Camera Federativă a Medicilor sesizează o disfuncționalitate majoră a direcțiilor sanitare
Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România îi cere ministrului Sănătății să ia măsuri pentru a elimina ”disfuncționalitatea majoră” sesizată la nivelul direcțiilor sanitare.
CFSMR a luat act de declarațiile ministrului Sănătății din dată de 13 aprilie 2020 și a făcut public un punct de vedere, în care remarcă diverse aspecte legate de unele sincope de funcționarea sistemului:
”Un ministru al sănătății ar trebui să beneficieze de serviciile DSP-urilor din țară, pentru controalele efectuate în spitale. Autoritățile centrale ar trebui să primească rezultatele acestor verificări, coordonând activitatea instituțiilor sanitare prin reprezentanții săi în teritoriu. Faptul că d-l ministru al Sănătății este nevoit să se ocupe personal de aceste activități denotă o disfuncționalitate majoră la nivelul direcțiilor sanitare.
CFSMR consideră că este nevoie urgență de o schimbare majoră în structura acestor instituții, conducerea tuturor acestor structuri descentralizate necesitând o schimbare urgență peste tot în țară. Indiferent dacă se va opta pentru o înlocuire provizorie cu o conducere armata ori civilă, considerăm că în condițiile unei stări de urgență se impune o modificare a modului de abordare a problemelor din sistemul sanitar”, scriu medicii într-un comunicat de presă.
Se așteaptă reglementări clare
”CFSMR nu are membri "scoși din producție", toți membrii și liderii săi activând în sistemul sanitar și cunoscând bine problemele din teritoriu. În acest sens, au fost semnalate disfuncționalități majore în acordarea asistenței medicale pacienților, alții decât cei cu "COVID-19". Câteva dispoziții de la nivelul central au restricționat, apoi au interzis orice activitate în vederea tratării pacienților cronici.
În urmă multor nemulțumiri, venite de la medici și pacienți, s-a transmis verbal că activitatea în ambulatorii și pe secții ar trebui reluată, dar conducerea spitalelor, precum și medicii, așteaptă niște reglementări clare, de la cel mai înalt nivel, în privința activității pentru acordarea asistenței medicale pacienților cronici și acuți (alții decât cei care ajung în secțiile de boli infecțioase).
Considerăm aceste reglementări imperios necesare, deoarece nemulțumirea pacienților se răsfrânge în primul rând asupra personalului medical.
Atât pacienții cât și salariații ar trebui să știe cu precizie cum, când, unde și în ce măsură se poate acordă asistență medicală pacienților cronici și celor cu patologii acute”, se mai arată în document.
Problemele din farmacii
O problema gravă o constituie lipsa din farmacii a unor medicamente necesare unui mare număr de pacienți. Cele mai multe solicitări de la pacienți vin cu referire la medicația pentru glanda tiroidă și a celor cu diabet, dar și a unui număr mare de alte medicamente (paracetamol, erdomed s.a.).
CFSMR solicită o analiză urgență de la cel mai înalt nivel și luarea unor decizii rapide în vederea asigurării pacienților cu aceste medicamente. Aceste măsuri ar trebui explicate cetățenilor și personalului medical, pentru a restabili cât mai rapid circuitul normal al aprovizionării cu medicamentele necesare”, sunt mesajele transmise de președinte CFSMR, Dr. Victor Esanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News