Descoperire macabră după stingerea unui incendiu din Grecia. Sfârșit tragic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
O femeie decedată a fost găsită într-o uzină distrusă de incendiul din Grecia.

Un cadavru a fost descoperit marţi într-o uzină distrusă de unul dintre incendiile violente care fac ravagii de duminică la periferia nord-estică a capitalei Greciei, Atena, a anunţat agenţia oficială ANA, informează Agerpres.

Cadavrul, cel mai probabil al unei femei de aproximativ 60 de ani, a fost descoperit într-o uzină din Patima Halandriou, într-o municipalitate din care au fost parțial evacuați luni cei 70.000 de locuitori.

Marți, sute de pompieri continuau să se lupte cu incendiul devastator, care, amplificat de vântului puternic, atinge înălțimi de până la 25 de metri și formează un front de aproximativ 30 de kilometri, conform televiziunii de stat ERT.

Având în vedere intensitatea și viteza de răspândire a incendiilor, Grecia a solicitat ajutor internațional. Marți sunt așteptate întăriri din diverse țări ale Uniunii Europene precum și din Turcia și Serbia, pentru a sprijini eforturile de stingere a focului și pentru a ajuta la gestionarea situației de urgență.

Cum ajută România

Astăzi, 13 august, România a trimis un al doilea contingent de pompieri pentru a sprijini eforturile de combatere a incendiilor de vegetație și pădure care afectează regiunea Attica din Grecia. În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Marcel Ciolacu a convocat, ieri, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de incendiile de vegetație manifestate pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis suplimentarea echipajelor de pompieri români care deja intervin în Grecia cu alți 44 de salvatori și 4 mijloace tehnice. Aceasta reprezintă o confirmare a solidarității și sprijinului internațional, în contextul unei crize majore cauzate de incendiile de proporții care afectează țara gazdă.

40 de pompieri și două autospeciale de stingere și intervenție rapidă se deplasează pe cale aeriană, cu sprijinul a două aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române din cadrul Ministerului Apărării Naționale, iar alte două mașini de stingere a incendiilor de pădure (3.000 l) și patru salvatori au început deplasarea pe cale terestră.

Aceste resurse suplimentare sunt menite să îmbunătățească capacitatea echipelor de a controla și stinge incendiile care continuă să afecteze regiunea Attica, contribuind astfel la protejarea comunităților locale.

Mobilizarea rapidă a pompierilor români subliniază angajamentul României pentru furnizarea ajutorului prompt în situații de urgență, în cadrul cooperării internaționale pentru gestionarea dezastrelor.

Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.

Reamintim faptul că, în perioada 01 august - 15 septembrie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu modulul național specializat de stins incendii de pădure la programul de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.

Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare înregistrate în anul 2021. Acesta se regăsește în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative de stingere din mai multe țări europene.

Jumătate de Grecia, sub alertă roșie

Flăcările au început duminică la ora locală 15:00, în apropiere de Varnavas, situat la 35 de kilometri nord de Atena. Luni dimineața, incendiul s-a extins spre sud și afectează mai multe zone, inclusiv satul Grammatiko, orașul antic Marathon, municipalitatea Nea Makri de la malul mării și Muntele Penteli, situat chiar la nord de capitală.

Autoritățile sunt în stare de alertă maximă până joi, în timp ce experții meteorologi avertizează asupra unei „săptămâni extrem de dificile”. „Jumătate din Grecia va fi afectată de cod roșu”, a declarat sâmbătă Vassilis Kikilias, ministrul pentru criza climatică și protecție civilă, menționând că temperaturile vor atinge 40 de grade Celsius, amplificate de vânturile puternice.

Protecţia Civilă elenă a ordonat luni evacuarea mai multor localităţi de la periferia nord-estică a Atenei: "Incendiu de pădure în apropiere. Urmaţi instrucţiunile autorităţilor", a scris Protecţia Civilă în mesajele text trimise celor aflate în regiunea afectată. În plus, oamenii au primit și indicaţii privind procedura de evacuare.

Grecia este cuoscută pentru vulnerabilitatea accentuată la incendiile forestiere, mai ales pe timpul verii. Iunie și iulie au fost cele mai călduroase luni înregistrate din 1960, conform statisticilor. Potrivit Grupului interguvernamental de experți al Națiunilor Unite privind schimbările climatice, creșterea temperaturilor extinde sezonul incendiilor și amplifică zonele afectate de flăcări la nivel global.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel