Urmărește emisiunea live
Britanicii prizoneri în Ucraina vor apărea în fața instanței ruse. Alături de ei mai sunt judecați și un suedez și un croat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Specna Arms)
Sursă foto: Pexels (Specna Arms)
Mai mulți britanici, capturați în Ucraina, care luptau alături de forțele aliate, vor fi supuși unui proces în fața autorităților opozante. 

Trei bărbați britanici acuzați că au venit în Ucraina ca mercenari urmează să fie judecați într-un tribunal rus prin procură din estul Ucrainei. John Harding, Dylan Healy și Andrew Hill vor fi judecați în așa-numita Republică Populară Donețk, o regiune separatistă a Ucrainei, a anunțat presa rusă.

Curtea, care nu este recunoscută la nivel internațional, a condamnat recent doi britanici la moarte, transmite BBC. Biroul de Externe britanic a declarat că a condamnat exploatarea deținuților civili în scopuri politice.

Cei trei britanici luptau alături de forțele ucrainene. Unul din ei era voluntar umanitar

Fostul militar, Harding, originar din Sunderland, luptase alături de forțele ucrainene de când s-a mutat în țară în 2018. În iulie, el a apărut într-un videoclip în care a cerut ajutor primului ministru Boris Johnson. Hill a luptat cu Legiunea Internațională a Ucrainei.

Healy devenise voluntar în Ucraina ca lucrător umanitar când a fost capturat la un punct de control în aprilie, alături de Paul Urey, care a murit în iulie în timp ce era deținut de separatiștii susținuți de ruși. Agenția de presă de stat a Rusiei, Tass, a raportat că cei trei britanici au refuzat să coopereze cu anchetatorii și să depună mărturie.

Aceștia sunt judecați alături de alți doi bărbați din Suedia și Croația.

Aceeași instanță i-a condamnat în iunie pe Shaun Pinner și Aiden Aslin la moarte. Britanicii au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina și au fost acuzați că sunt mercenari. Familiile lor au insistat că sunt membri de mult timp ai armatei ucrainene și nu mercenari.

CITEȘTE ȘI - Simon Jenkins: „Rubla este în creștere și Putin este mai puternic ca niciodată”. Scriitorul britanic susține că trebuia să apelăm la războiul convențional, nu economic

Mai mulți jurnaliști au fost interziși în Rusia și pe teritoriile controlate

Marea Britanie și Ucraina au condamnat sentințele pentru încălcarea legilor internaționale care protejează prizonierii de război. După această ultimă evoluție, Ministerul de Externe a declarat că este în contact constant cu Ucraina pentru a-și sprijini eforturile de a-i elibera pe toți britanicii.

Ministerul de Externe a adăugat: ”Condamnăm exploatarea prizonierilor de război și a deținuților civili în scopuri politice și am discutat acest lucru cu Rusia”.

Vestea a venit în aceeași zi în care Rusia l-a declarat persona non grata pe crainicul de știri BBC Huw Edwards, împreună cu o serie de alți jurnaliști, ca parte a celui mai recent val de sancțiuni. Ministerul de Externe al Moscovei a publicat o listă cu 39 de persoane proaspăt sancționate, cărora li se interzice acum intrarea în țară, ca răspuns la sancțiunile Marii Britanii pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.

Inițiativa urmează deciziei Marii Britanii de luna trecută de a sancționa miniștrii ruși și membrii familiilor influente legate de președintele Vladimir Putin.

CITEȘTE ȘI - Guvernul britanic vrea să arunce deşeuri nucleare în mare. Avertisment: În loc să rezolvăm problema pentru generaţiile viitoare, le tăiem opţiunile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel