Boala bătrâneții care începe din tinerețe. Prof. Amos Korczyn: Iată principalii factori de risc! Toți aceștia pot fi tratați şi ar trebui tratați / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: RMC
WhatsApp
Fotografie de la Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/varstnica-in-varsta-varstnici-sta-jos-8057362/
Fotografie de la Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/varstnica-in-varsta-varstnici-sta-jos-8057362/
Profesorul Amos D. Korczyn, absolvent al Universităţii Ebraice, Şcoala de Medicină Hadassah, din Ierusalim (1966), a vorbit despre o boală care ne poate afecta pe mulți dintre noi - Alzheimer.

Profesorul Amos D. Korczyn a fost invitatul lui Radu Golban, la DC News, unde a vorbit despre acest subiect.

„Este important să înţelegem, şi multe studii au demonstrat acest lucru: că, de fapt, principalul factor de risc pentru demenţa asociată cu vârsta înaintată, în mod special boala Alzheimer, sunt comorbidităţi pre-existente. Aşadar, permite-mi să reamintesc acest lucru, şi anume că hipertensiunea şi supraponderabilitatea, lipsa activității fizice, deficitul de somn, şi pierderea auzului, toate acestea reprezintă factori de risc care pot duce la instalarea demenţei.

Toate acestea pot fi tratate şi ar trebui tratate, aşadar diabetul şi toate celelalte probleme ar trebui tratate cu scopul prevenirii instalării demenţei, iar dacă nu pot fi prevenite complet, măcar pot fi încetinite. Aşadar, markerii chimici, spre exemplu nivelul crescut al colesterolului, reprezintă un aspect important, care poate fi tratat, dacă eşti diabetic şi nu ţii boala sub control, acesta este un alt factor de risc. Deci, toate acestea ar trebui ţinute sub control. Dacă nu dormi bine, aceasta reprezintă un alt factor de risc, pentru că există tot felul de tulburări ale somnului care pot fi asociate cu posibilitatea de a dezvolta demenţa mai târziu. Aşadar, trebuie să ne îndreptăm atenţia, în mod special la oamenii mai în vârstă, dar să nu îi ignorăm pe cei mai tineri, dar nici pe cei mult mai în vârstă, aşadar reprezintă o problemă a populaţiei de vârstă medie, deci telespectatorii care privesc această emisiune, cu vârsta cuprinsă între 30-40-50 de ani, aceasta este vârsta optimă pentru a investiga semnele care ar putea duce la instalarea acestei boli şi a preveni dezvoltarea acestor disfuncții care sunt atât de importante în dezvoltarea bolii Alzheimer”, a spus profesorul Amos D. Korczyn. 

„Vreţi să spuneţi că dacă adorm în timp ce ne ascultă ar putea fi mai sănătos decât dacă ne ascultă, în ceea ce priveşte prevenirea pe termen lung a riscului de instalare a bolii Alzheimer. Un somn sănătos este foarte important”, a zis Radu Golban.

„Aşa este. Există probleme relevante, nu doar de natură medicală, dar şi sociale, aşadar, să fii activ în societate este foarte important. Ştim că mulţi oameni în vârstă se retrag din comunitate, uneori atunci când au prieteni care au decedat, sau care s-au mutat, au rămas singuri şi nu mai au cu cine să discute. Aceştia reprezintă factori de risc foarte importanţi, aspecte care ar trebui să ne preocupe, şi să încercăm să prevenim această inactivitate socială”, a mai zis profesorul la DC News, în emisiunea Outlook.

Profesorul Amos D. Korczyn este absolvent al Universităţii Ebraice, Şcoala de Medicină Hadassah, din Ierusalim (1966), magna cum laudae. A fost şeful departamentului de Neurologie la Centrul Medical Tel Aviv între 1981 şi 2002. 

Acesta a manifestat un interes special pentru bolile neurodegenerative şi a scris sau a fost co-autor la peste 700 de articole de specialitate şi capitole în cărţi din domeniu. În plus, s-a ocupat cu organizarea Congreselor privind Disfuncţiile mentale în boala Parkinson din 1993. 

Acum, prof. Korczyn este preşedintele Comisiei Medico-Ştiinţifice al Asociaţiei Israeliene pentru Alzheimer. În plus, este membru onorific al societăţilor neurologice din Israel, Serbia, Polonia, Rusia şi România. 

Demența este o afecțiune neurologică des întâlnită, cu impact social major, prevalența ei crescând odată cu îmbătrânirea populației

În lume există aproximativ 55 de milioane de persoane diagnosticate, dintre care 70% sunt pacienți cu Alzheimer, însă, de multe ori, poate fi vorba de o combinație cu o altă formă de demență.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, împreună cu demența vasculară, cu corpi Lewy și demența fronto-temporală. Alte afecțiuni care pot cauza demență includ boala Huntington, Parkinson și Creutzfeldt-Jakob.

Descrisă pentru prima dată în 1906 de medicul german Alois Alzheimer, această afecțiune neurodegenerativă determină o deteriorare progresivă a capacităților cognitive până la pierderea autonomiei bolnavului.

Simptomele inițiale sunt reprezentate de tulburări de memorie, urmate de cele de orientare și limbaj, de dificultăți în recunoașterea unor locuri sau persoane și tulburări comportamentale. Toate acestea fac parte din tabloul afecțiunii și pot interfera cu desfășurarea normală a activităților zilnice.

Boala Alzheimer este una dintre cele mai studiate afecțiuni și se presupune că este determinată de o combinație de factori de mediu, genetici și de stil de viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel