Băsescu nu cade în „plasa” chinezilor, în timp ce aceștia cumpără parte din datoriile Spaniei, Greciei și Portugaliei și investesc aproape 6 miliarde de euro în economia spaniolă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
base china
base china

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, miercuri, miniştrilor să nu cadă în "plasa" propunerii de încheiere a unei înţelegeri de finanţare cu China, arătând că un acord de tip preventiv presupune nişte condiţii şi că România dispune de suficiente fonduri pentru investiţii. În aceeași zi, președintele Guvernului Spaniol bătea palma cu chinezii  pentru investiții de peste 5 miliarde și jumătate și pentru cumpărarea de către China a titluri de stat în valoare de aproximativ 6 miliarde de euro.

Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanţe, declara într-un interviu pentru Ziarul Financiar, că România ar trebui să se gândească la un acord de tip preventiv de 3-4 miliarde euro pe care să îl încheie cu China, marea putere financiară a momentului, şi care să fie axat pe proiecte de investiţii, nu pe programe de reformă ca în cazul acordului cu FMI. Chiar dacă a fost luat peste picior de către șeful statului, se pare că fostul ministru de Finanțe nu spunea prostii.

Vicepremierul Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, este în vizită diplomatică în Europa. A început cu Spania, unde a mers împreună cu o delegație compusă din reprezentanți a 50 de mari companii chineze. Vicepremierul Li Keqiang a asigurat autoritățile spaniole de încrederea totală a chinezilor și de sprijinul lor pentru economia spaniolă. Și nu s-a oprit totul la nivel declarativ. Printr-o măsură care poate salva economia spaniolă, chinezii au încheiat cu autoritățile spaniole 14 acorduri comerciale, dintre care 10 private, la o valoare totală de 5.650 de milioane de euro. Acordurile și protocoalele s-au semnat în domenii cheie ale economiei, cum ar fi energia, transportul și telecomunicațiile. În plus, China este dispusă să cumpere titluri de stat spaniole, grecești și portugheze în valoare de aproximativ 6 miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel