Data actualizării:
Data publicării:

Barjă încărcată cu 1000 de tone de azot, scufundată în Dunăre. Anunțul ministrului Mediului. "Se va dizolva în apă"

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Barjă încărcată cu 1000 de tone de azot, scufundată în Dunăre. Anunțul ministrului Mediului / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Barjă încărcată cu 1000 de tone de azot, scufundată în Dunăre. Anunțul ministrului Mediului / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

O barjă încărcată cu 1000 de tone de azot s-a scufundat în Dunăre. 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat care este situaţia apelor din România, după ce o barjă încărcată cu 1000 de tone de azot s-a scufundat în Dunăre, la graniţa dintre Croaţia şi Serbia.

"Aş vrea să clarific, înainte de toate, că în măsura în care azotul o să ajungă în apa Dunării - şi va ajunge mai devreme sau mai târziu -, mia aceea de tone se va dizolva în apă, însă e bine să ştim că apa este monitorizată în timp real atât la faţa locului şi în aval de locul accidentului, cât şi pe secţiunea românească a Dunării şi la acest moment nu avem nicio modificare, din informaţiile pe care partea sârbă le-a pus la dispoziţie, faţă de evaluările normale.

Probabil că ne ajută şi debitul crescut al Dunării. Avem un debit de 9.000 de m³/s astăzi, la intrarea în ţară, faţă de 4.900 cât aveam de obicei în luna ianuarie, însă temperatura scăzută a apei şi acest debit mai mare decât cel normal reprezintă două lucruri care ne ajută puţin în acest context", a spus Mircea Fechet la Antena 3 CNN.

Cum s-a scufundat nava

Declarațiile ministrului Mediului, Mircea Fechet, vin în contextul în care o navă de marfă încărcată cu îngrășăminte s-a scufundat în Dunăre după ce a lovit un pod de la granița dintre Serbia și Croația, stârnind temeri legat de posibil pagube grave asupra mediului.

Ministerul Mediului din Serbia a declarat că barja care s-a scufundat la aproximativ 40 de minute după miezul nopții transporta 1.000 de tone de îngrășământ cu azot, adăugând că Agenția pentru Protecția Mediului monitorizează situația de pe Dunăre, scrie AP.

Autoritățile croate au închis podul și un punct de trecere a frontierei cu Serbia în timp ce au inspectat avariile aduse unuia dintre stâlpii podului care a fost lovit de navă. Nu au fost raportate răniți în acest accident.

Nava, înmatriculată în Germania, călătorea din Austria către un port aflat la nord de capitala Serbiei, Belgrad.

"Scufundarea unei barje cu 1.000 de tone de îngrășământ va avea cu siguranță un impact negativ asupra florei și faunei și indirect asupra noastră", a declarat expertul în mediu Dusan Blagojevic pentru postul N1.

Utilizarea excesivă și ineficientă a îngrășământului poate dăuna producției agricole și poate duce la poluarea atmosferică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel