Bărbat din Iași, infectat cu virusul West Nile. Dr. Florin Roșu: Atragem atenţia populaţiei asupra unui fapt îngrijorător
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Bărbat din Iași, infectat cu virusul West Nile. Dr. Florin Roșu Atragem atenţia populaţiei asupra unui fapt îngrijorător / Foto: Pixabay, de mika mamy
Bărbat din Iași, infectat cu virusul West Nile. Dr. Florin Roșu Atragem atenţia populaţiei asupra unui fapt îngrijorător / Foto: Pixabay, de mika mamy
Un bărbat din Iași s-a infectat cu virusul West Nile.

Un bărbat în vârstă de 79 de ani din Iași a fost infectat cu virusul West Nile. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu a atras atenţia că este indicat ca oamenii să se adreseze medicilor specialişti imediat ce apar primele simptome ale bolii.

"Un pacient, în vârstă de 79 de ani, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași cu febră 39 grade Celsius, cefalee, contractură meningială și simptome clinice de meningită. Bărbatul provine din zona rurală și ne-a comunicat că nu a călătorit în străinătate.

Medicul curant a decis efectuarea analizelor paraclinice și a puncției lombare pentru a verifica suspiciunea de meningită pe care o arăta tabloul clinic al pacientului. Examenul serologic și paraclinic a depistat anticorpii specifici infestării cu virusul West Nile.

Cazul pacientul a fost unul complex și care a provocat echipa medicală. Vârsta înaintată, comorbiditatea dată de neoplasm de colon operat, simptomele pe care le prezenta, toate reprezentau riscuri importante iar previzibilitatea unei evoluții favorabile nu se putea pune în discuție.

Bărbatul a fost supus tratamentului specific și monitorizat 24 din 24 de ore de echipa medicală. După 10 zile de spitalizare analizele arată că a trecut prin boală și este în afara oricărui pericol. Putem spune că a fost norocos.

Florin Roșu: Atragem atenția populației asupra unui fapt îngrijorător

Atragem atenția populației asupra unui fapt îngrijorător pe care nu l-am regăsit doar în acest caz. Pacienții se adresează medicilor specialiști după mai multe zile în care dezvoltă simptome.

 În acest caz bărbatul a stat mai bine de o săptămână la domiciliu cu automedicație, în condițiile în care a prezentat febră de peste 39 de grade mai multe zile. Motivul pentru care s-a adresat spitalului nostru este că starea febrilă persista.

Vă rugăm să nu neglijați modificări ale stării de sănătate. Luați legătura cu medicul de familie sau medicului specialist, singurii care pot lua decizii în cunoștință de cauză atunci când este vorba de probleme de sănătate.

Cazul de infectare cu virus West Nile este primul înregistrat anul acesta la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Sf. Parascheva" din Iași", a declarat medicul Florin Roșu, potrivit BZI.ro.

Țânțari cu virusul West Nile în București. Simptomele infecției, explicate de medicul Voichița LăzureanuȚânțari cu virusul West Nile în București. Simptomele infecției, explicate de medicul Voichița Lăzureanu

Medicul infecționist Voichița Lăzureanu a răspuns la cele mai frecvente întrebări privind infecția cu virusul West Nile, după ce țânțari purtători au fost depistați în București. 

"Avem noroc pentru că undeva la 80% dintre persoanele care sunt infectate cu acest virus sunt asimptomatici. Undeva la 20% dintre persoane pot prezenta febră, tocmai de aceea trebuie făcut diagnosticul diferențial la toate bolile febrile la care se pot însoți: durere de cap, durere articulară, dureri musculare, dureri generalizate. Doar 20% dintre pacienții care prezintă febră pot prezenta și afectare de sistem nervos central, adică pe lângă febră și vărsături, acea rigiditate a cefei care poate merge până la somnolență, agitație deosebit de intensă, comă și, undeva la 1-2% și deces, din păcate", a dezvăluit medicul Voichița Lăzureanu.

"Știm că din iunie până în septembrie-octombrie are incidență maximă (n.red. West Nile). Atunci suntem mai expuși față de aceste îmbolnăviri. Ciclul de transmitere este între oameni - cai și păsări. Țânțarul poate lua virusul fie de la cai, fie de la păsări și să ni-l transmită nouă mai departe. În întreg acest lanț trebuie să intervenim și să ținem sub observație", a mai spus medicul. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel