Băncile nu mai dau împrumuturi. Studiu internațional care explică blocajul din România
Împrumuturile bancare către întreprinderile din România sunt cu 26% mai mici față de perioada dinaintea crizei creditelor, împiedicând revenirea la creșterea economică. Pe de altă parte, media tuturor țărilor studiate de la nivel global este cu 24% mai mare comparativ cu 2008.
Împrumuturile bancare către sectorul privat din România au ajuns în 2016 la un nivel mai mic cu 26% față de nivelul înregistrat înainte de criza financiară, împiedicând revenirea la creșterea economică, dezvăluie un nou studiu realizat de UHY, rețeaua internațională de consultanță fiscală și audit.
Conform UHY, în 2016, suma totală a împrumuturilor către întreprinderile din România a fost de 50 de miliarde USD, sub nivelul de 70 de miliarde USD înregistrat în 2008.
Pe de altă parte, la nivelul tuturor celor 24 de țări studiate la nivel mondial, împrumuturile bancare către sectorul privat au crescut în medie cu 24% în aceeași perioadă în termeni absoluți.
Așteptările după aderarea la UE, neconfirmate
Împrumuturile bancare către companii crescuseră în perioada premergătoare aderării României la UE în 2006, dar a continuat să scadă din cauza lipsei de încredere în economie pe termen lung din partea sectoarelor bancar și de afaceri. Mai mult, numeroase așteptări de creștere economică asumate înainte de aderarea la UE nu au fost îndeplinite.
Economiile europene sunt în general cele mai afectate. Împrumuturile bancare către sectorul privat au înregistrat în medie o scădere de 25% anul trecut față de perioada de dinaintea crizei creditelor la nivelul țărilor europene studiate, suma totală acordată companiilor în 2016 fiind de 12,2 trilioane USD, în scădere de la 16,3 trilioane USD, suma raportată în 2008.
UHY a dezvăluit că țări precum Spania și Irlanda care au fost cele mai afectate de criza bancară înregistrează cea mai lentă revenire în ceea ce privește creditarea sectorului privat.
Chiar și în Germania, văzută la scară largă ca motorul economic al Europei, s-a apreciat o scădere de 21%, nivelul de creditare coborând la 2,6 trilioane USD anul trecut de la 3,8 trilioane USD în 2008.
Micile firme, cele mai afectate dereglementările în domeniul bancar
Andreea Tudose, Audit Manager în cadrul companiei membre UHY - UHY Audit CD S.r.l. comentează: "După aproape un deceniu de la criza financiară globală, numeroase întreprinderi românești mici și mijlocii încă suferă de un deficit de credite."
"Pe măsură ce autoritățile de reglementare au forțat băncile să-și consolideze bilanțurile și să reducă riscurile, numeroase IMM-uri au descoperit că accesul la credite a fost redus semnificativ. În vreme ce anumite companii mai mari au reușit să ocolească acest impediment prin accesarea pieței de obligațiuni, există slabe șanse ca afacerile mai mici să beneficieze de această opțiune."
"Un studiu recent al Băncii Naționale a României, bazat pe sondaje efectuate în rândul întreprinderilor, dezvăluie faptul că acestea se așteaptă ca guvernul să revadă o serie de aspecte pentru a stimula creșterea economică și a întreprinderilor, inclusiv ratele de impozitare, disponibilitatea forței de muncă și gradul de reglementare."
Economiile G7 au rămas mult în urma BRIC
UHY adaugă faptul că grupul G7 al principalelor economii mondiale rămâne de asemenea în urmă – în vreme ce economiile BRIC avansează. În medie, țările G7 au înregistrat o scădere de 1% în termeni reali în această perioadă, în vreme ce grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) a beneficiat de o creștere medie de 209%.
China se află în topul listei UHY, cu un nivel de creditare din partea sistemului bancar către sectorul privat care a ajuns la 270% în perioada 2008 și 2016.
Andreea Tudose a declarat: "Este discutabil dacă apetitul de acordare a creditelor către BRIC și alte economii emergente este unul sustenabil, pe măsură ce nivelul datoriei crește, iar ritmul creșterii economice scade în țări precum China. Abilitățile companiilor de a-și gestiona împrumuturile vor fi mai intens examinate."
"Mai mult, dacă ratele dobânzilor, în special în SUA, ar crește, acest lucru ar putea bloca acordarea de împrumuturi atât în țările dezvoltate, cât și în cele emergente, companiile devenind mai atente atunci când vor solicita împrumuturi mai costisitoare."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News