Avertismentele experților pentru tinerii care se cred „invincibili”: „Virusul nu este o formulă matematică”
Mesajele oficialilor au fost clare până acum: cu cât sunteți mai în vârstă, cu atât sunteți mai expus riscurilor legate de coronavirus. Însă situația nu stă chiar așa.
Mesajele oficialilor au fost clare până acum: cu cât sunteți mai în vârstă, cu atât sunteți mai expus riscurilor legate de coronavirus, conform BBC. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat tinerii, menționând că n-ar trebui să se vadă drept „invincibili".
Coronavirusul „nu se limitează doar la cei în vârstă și la cei cu probleme de sănătate", a transmis dr. Rosena Allin-Khan, parlamentar britanic din partea Partidului Laburiști și doctor A&E.
Ea a vorbit la o zi după ce o persoană de 18 ani, cu probleme de sănătate, a murit din cauza virusului, în Anglia. Victima ar fi cel mai tânăr om care a murit din cauza Covid-19, cel puțin din Regatul Unit.
Dr. Allin-Khan a transmis că a tratat pacienți care erau „bine și în formă bună", de 30 sau 40 de ani, care sunt acum la terapie intensivă și „luptă pentru viețile lor".
Care este riscul diferitelor categorii de vârstă?
Bineînțeles, persoanele în vârstă rămân cele mai expuse la coronavirusul originar în Wuhan, China. Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra au identificat o legătură clară între vârstă și probabilitatea de a fi spitalizat, cu Covid-19. La rândul lor, cei internați și bătrâni au mult mai multe șanse să aibă nevoie de terapie intensivă.
Mai puțin de 5% dintre cei de sub 50 de ani au nevoie de spitalizare din pricina simptomelor, însă cifrele cresc la 24% când vorbim de persoane de 70-79 de ani. În mod similar, doar 5% dintre cei mai tineri de 40 de ani ajung în spital, la terapie intensivă, comparat cu 27% dintre cei de 60 de ani și 43% dintre cei de 70 de ani. 71% dintre cei de 80 de ani au nevoie de terapie intensivă odată spitalizați, bazându-ne pe estimările din China și Italia, cele mai afectate țări.
Vârsta media a persoanelor internate la terapie intensivă în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord este de 63 de ani, a sugerat o cercetare.
Între timp, Centrul de control și de prevenție al bolilor din Statele Unite (CDC) a transmis că datele inițiale arată că 53% dintre spitalizați au peste 55 de ani, iar cealaltă jumătate reprezintă oameni mai tineri de 55 de ani.
Cazurile individuale nu sunt reprezentate de medie
Chiar dacă vorbim despre medii, acest lucru nu înseamnă că tinerii nu suferă din cauza bolii, iar, în unele cazuri, situația poate fi fatală. În Italia, 0,4% din persoanele de 40 de ani detectate cu coronavirus au murit, comparat cu 19,7% dintre cei de 70 de ani.
Directorul Institutului național al alergiilor și bolilor infecțioase SUA, Anthony Fauci, a spus că numărul total de morți a fost „peste măsură în defavoarea bătrânilor și bolnavilor", însă a adăugat că virusul „nu este o formulă matematică". „Vor exista oameni care sunt tineri și care vor trebui să se lupte serios cu boala", a mai spus Fauci.
Expunerea copiilor
OMS a transmis că „în ciuda dovezilor pe care le avem și care sugerează că cei de peste 60 de ani sunt cei mai expuși, tineri, chiar și copii, au murit".
Un studiu chinez, efectuat pe 2.000 de copii care au fost infectați cu coronavirus, a arătat că „în ciuda faptului că manifestările virusului au fost mai puțin severe decât cele de la adulți, copiii mici, în mod particular bebelușii, sunt vulnerabili la infecție".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News