Avantajele certificatului digital, irosite de regulile de călătorie diferite din țările UE
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Certificat verde
Certificat verde
Avantajele certificatului digital ar fi irosite de regulile de călătorie diferite din țările UE.

Regulile de călătorie diferite din ţările UE irosesc avantajele pentru care a fost creat certificatul digital. România nu acceptă la întoarcerea în ţară teste rapide, deşi certificatul digital prevede acest lucru, scrie ZF citat de Mediafax.

Eșecul statelor membre UEAsociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA) spune că libera circulaţie în Europa este compromisă de eşecul statelor membre ale UE de a armoniza reglementările de intrare COVID-19, conform unui comunicat al asociaţiei.

Redeschiderea graniţelor îi încurcă pe călători şi întreprinderile şi nu oferă beneficiile scontate în ceea ce priveşte călătoriile mai uşoare şi redresarea economică.

30% dintre state nu acceptă testarea rapidăConform unui studiu realizat de IATA, circa 30% dintre statele care folosesc certificatul digital al Uniunii Europene nu acceptă testarea rapidă.

Astfel, România se află printre acestea, deşi ţara nostră acceptă certificatul digital european, pentru persoanele nevaccinate care sosesc în ţară din ţările aflate pe lista galbenă este necesară prezentarea unui rezultat negativ al testului PCR, nicidecum test rapid, pentru evitarea carantinării. De asemenea, persoanele nevaccinate care sosesc în România din ţările de pe lista roşie trebuie să efectueze un test PCR pentru a reduce perioada de carantinare de la 14 la 10 zile.

Totodată, 19% dintre state nu scutesc copiii de la cerinţele de testare. Minorii în vârstă de până la 6 ani nu au nevoie de niciun document doveditor pentru intrarea în România. însă, pentru copiii cu vârste de la 6 ani la 12 ani, lucrurile se schimbă, aceştia având nevoie de dovada rezultatului negativ al unui test RT PCR, validat de certificatul digital, obţinut cu acordul părinţilor.

În cazul minorilor, cu vârsta între 12 şi 14 ani, este necesar certificatul digital obţinut cu acordul părinţilor, document care să ateste vaccinarea sau rezultatul negativ unui test RT PCR.

Certificatul digital care să ateste vaccinarea sau rezultatul negativ al unui test RT PCR negativ este necesar şi în cazul minorilor cu vârsta între 14 şi 18 ani, dar, în această situaţie, nu mai este nevoie de acordul părinţilor pentru obţinerea certificatului digital.

Scopul certificatului digitalCertificatul digital a fost creat pentru o mai simplă circulaţie a oamenilor între ţările europene, iar scopul acestuia era simplificarea tuturor documentelor şi restricţiilor, însă, rezultatul nu este acesta, fiecare ţară optând pentru propriile sale restricţii de circulaţie.

România nu acceptă rezultatele negative ale unor teste rapide pentru persoanele care ajung la noi în ţară, deşi certificatul digital prevede acest tip de testare, iar România utilizează certificatul digital.

Ce spun listele României► România are trei liste în care a încadrat ţările din lume pe categorii de risc epidemiologic şi anume verde, galben şi roşu. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic, iar 12 ţări au intrat în zona roşie, astfel că cei care se întorc din aceste ţări şi nu sunt vaccinaţi vor fi nevoiţi să stea în carantină.

► Serbia, Estonia, Albania, Tunisia, Mauritius, Jamaica, Liban, Palestina, Belize, Antigua şi Barbuda, Suriname şi Brunei Darussalam au intrat pe lista roşie. De pe lista roşie pe cea galbenă au intrat Spania, Liechtenstein şi Maroc ca urmare a scăderii ratei de infectare din aceste ţări. Totodată, pe lista galbenă din cea verde au intrat Norvegia, Austria, Bosnia Herţegovina, Luxemburg, Vietnam şi Emiratele Arabe Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel