Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), precizări privind măsurile de urgență adoptate de Guvern
Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) salută măsurile de urgență adoptate de către Guvern și instituțiile abilitate, în contextul epidemiei cu coronavirus SARS-CoV-2 și în mod special, înființarea de către Ministerul Sănătății a Centrului operațional de coordonare a situațiilor de risc asociate coronavirusului.
Ca urmare a declarării de către OMS a stării de urgență pentru sănătatea publică și referitor la hotărârea implicită a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase din România privind suspendarea temporară a distribuției medicamentelor în afara României, pe o perioadă de 6 luni, a medicamentelor, dispozitivelor medicale și a materialelor sanitare esențiale pentru prevenția și tratarea infecției cu COVID-19, ADEM face următoarele precizări:
În contextul European, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu a raportat discontinuități în aprovizionarea cu medicamente pentru medicamentele comercializate în UE ca rezultat al epidemiei cu coronavirus, totuși nu exclude anumite discontinuități în următoarea perioadă. Italia, deși singura zonă roșie COVID-19, nu a restricționat comerțul liber. De asemena, China susține comerțul liber cu măști, în ciuda lipsei induse de coronavirus. Comisia Europeană face apel la solidaritate între statele membre în această situație de necesitate crescută a unor materiale medicale și medicamente și precizează că măsurile unilaterale ale unor state membre, precum cele adoptate de Germania, Franța și Cehia, de interzicere a unor exporturi, nu sunt însă în spiritul UE. Există motive legale care fac astfel de măsuri posibile, dar aceste tipuri de măsuri unilaterale trebuie mai întâi notificate Comisiei..
Președintele ADEM, farm. Coralia Kreyer declară că:
Apreciem faptul că măsura de suspendare temporară a distribuției în afara României este justificată pe motive de sănătate publică asociate coronavirusului, pentru medicamentele de uz uman cele mai folosite în aceste condiții – antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, anestezice, sedative, antifungice, materiale sanitare și dispozitive medicale. Totodată, în condițiile menținerii liberei circulații a bunurilor în UE, din motive economice, ne dorim a fi luată în considerare expertiza noastră în tranzacții intracomunitare, precum și facilitățile noastre de transport, depozitare, reambalare, asigurare a calității, distribuție, în vederea importului paralel de produse deficitare. Prin prisma relațiilor noastre parteneriale stabile și puternice cu furnizorii de pe teritoriul UE, putem asigura aprovizionarea, prin import paralel, cu medicamente din gama celor restricționate la export, în caz de deficit dar și cu anumte echipamente de protecție și materiale sanitare din producția internă (certificată GMP) asigurată de membri asociației. În acest context, solicităm autorităilor competente, o simplificare birocratică în ce privește autorizațiile de import paralel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News