Data publicării:

Bucureştiul îşi scade contribuţia la PIB-ul României. Blocaj administrativ local şi incertitudine pe dezvoltarea urbanistică, avertizează AREI

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România (AREI) avertizează asupra scăderii contribuţiei Capitalei la PIB. În 2022, Bucureştiul a mai adus doar 29,8% contribuţie la PIB, faţă de 37% în 2019. Totul ar fi cauzat de blocajul administrativ local, dar şi de incertitudinea privind dezvoltarea urbanistică. 

Bucureştiul şi-a diminuat semnificativ contribuţia la PIB-ul României, de la 37% în 2019 la 29,8% în 2022, ajungând la un nivel similar anului 2010, pe fondul blocajului administrativ local şi al incertitudinii privind dezvoltarea urbanistică, potrivit unei analize realizată de Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România (AREI).

Conform opiniei AREI, citată de ZF, tot mai multe companii internaţionale au plecat din Bucureşti, iar cele rămase şi-au redus operaţiunile. 

„Au apărut noi provocări legate de autorizarea unui cadru de lucru contextual, mai ales în Bucureşti, care este din ce în ce mai neclar, lipsit de stabilitate şi de previzibilitate. În lumina celor de mai sus, dar mai ales în actualul context fiscal-bugetar, exprimăm speranţa unor actualizări ale politicilor publice, menite a tempera această tendinţă negativă”, a comentat Dennis Selinas, Preşedintele Consiliului Director AREI.

În plus, veniturile companiilor din construcţii şi tranzacţii imobiliare active au ajuns la 5% în 2022, un minim istoric. 

Profitul net al aceloraşi firme respectă trendul negativ, avansul din Bucureşti fiind de numai 6%, faţă de media judeţelor mari ale ţării, a căror creştere medie este de 22%. Această contractare a beneficiilor se reflectă direct şi proporţional în impozitele datorate şi plătite bugetelor locale şi bugetului central.

Avansul investiţiilor realizate pe parcursul anului 2022 în Bucureşti de către companiile active în constructii şi imobiliare a reprezentat doar 8% din baza de active, sub media de 21% înregistrată de companiile din cele mai mari 10 judeţe din sectoarele analizate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel