Anunț despre pilonul 2 de pensii. Vizează toți românii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
bani
bani
Anunț de ultimă oră despre pilonul 2 de pensii!

Deputatul Florin Roman, vicepreședinte PNL, a făcut o precizare pentru toți românii. El a transmis că partidul condus de Nicolae Ciucă nu susține impozitarea progresivă a pensiilor private. „Prin această lege a PNL se va impozita doar câștigul efectiv realizat în urma investitirii banilor din cotizarea la fondurile private, din care se deduce plafonul neimpozabil de 2000 lei. Practic, in urma legii PNL din 2022, românii vor lua mai mulți bani când ajung la vârsta de pensionare, iar cotizațiile nu vor mai fi impozitate”, a zis Florin Roman.

„PNL nu susține impozitarea progresivă a pensiilor private.

Am cerut ministrului de Finanțe să proroge prin ordonanța “trenuleț” intrarea în vigoare a acestor prevederi, în cazul în care inițiatorul, adică Ministerul Muncii, nu clarifică aspectele semnalate în spațiul public.

PNL a oprit la angajarea răspunderii guvernului naționalizarea pilonului 2 de pensii de guvernul Ciolacu. Mai mult decât atât, PNL este singurul partid care, prin lege, a protejat cei 8 milioane de români de dublă impozitare.

Prin această lege a PNL se va impozita doar câștigul efectiv realizat în urma investitirii banilor din cotizarea la fondurile private, din care se deduce plafonul neimpozabil de 2000 lei. Practic, in urma legii PNL din 2022, românii vor lua mai mulți bani când ajung la vârsta de pensionare, iar cotizațiile nu vor mai fi impozitate.

PNL este garantul apărării pilonului 2 de pensii, iar orice atac la acesta nu este susținut de PNL în Parlament”, a spus Florin Roman (PNL).

Pensia privată obligatorie (sau Pilonul II) a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, și în mod opțional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 și 45 de ani.

Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția individuală la asigurările sociale (CAS). 

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, spunea că „Pilonul II de pensii a avut ca punct de plecare în România dezbateri repetate începute încă din anii '90, iar în anul 2000, când am îndeplinit funcţia de prim-ministru, am discutat cu experţi din Chile posibilitatea înfiinţării în România a unui sistem de pensii bazat pe fonduri private”.

Potrivit guvernatorului BNR, evoluţiile demografice din România au fost probabil cel mai puternic motiv pentru crearea sistemului de pensii private



Isărescu a precizat că activele aflate în administrarea fondurilor de pensii private reprezintă, în medie, la nivelul OECD, aproximativ 65% din PIB. În România, activele aflate în administrarea fondurilor de pensii private reprezintă 7% din PIB. Astfel, fondurile de pensii private de România sunt acum, după bănci, cel mai important actor din sectorul financiar. Banii administraţi de aceste fonduri reprezintă al doilea cel mai important activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare. În acelaşi timp, fondurile private de pensie reprezintă o acumulare istorică de capital românesc, care se regăseşte inclusiv pe piaţa de capital din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel