Antony Blinken dă mână liberă Chinei în Afganistan: Posibila implicare a Beijingului ar putea fi pozitivă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că posibila implicare a Chinei în Afganistan ar putea fi „un lucru pozitiv”.

Antony Blinken, secretarul de stat american a declarat că posibila implicare a Chinei în Afganistan ar putea fi „un lucru pozitiv”. El a spus că acest lucru se întâmplă dacă China urmărește o „soluționare pașnică a conflictului” și un guvern „cu adevărat reprezentativ și incluziv”.

Comentariile sale au venit după ce reprezentanții talibani au vizitat China. China a declarat că i-a văzut pe talibani jucând un rol important în procesul de pace și reconstruirea Afganistanului.

"Nimeni nu are interes pentru o preluare militară a țării de către talibani", a spus dl Blinken. El i-a îndemnat pe talibani să vină la „masa negocierilor ... pașnic”. Nouă reprezentanți talibani s-au deplasat miercuri la Tianjin pentru discuții.

China continuă asistența

Într-un tweet, purtătorul de cuvânt al talibanilor a spus că China și-a "reiterat angajamentul de a continua asistența lor cu afganii și a spus că nu vor interveni în problemele Afganistanului, ci vor contribui la rezolvarea problemelor și la restabilirea păcii în țară".

Într-o declarație, ministerul de externe al Chinei a spus că va urma o politică de „neintervenție” în afacerile interne ale Afganistanului.

"Retragerea pripită a trupelor SUA și NATO din Afganistan a marcat de fapt eșecul politicii SUA față de Afganistan, iar poporul afgan are o oportunitate importantă de a se stabiliza și de a-și dezvolta propria țară", a adăugat aceasta.

Violențele aa crescut în Afganistan, talibanii preluând controlul asupra unor zone mari din țară, în timp ce SUA își retrage trupele înainte de termenul din septembrie. Reuniunea la nivel înalt din China sugerează că talibanii sunt recunoscuți pe scena internațională ca o forță politică majoră, potrivit BBC.

Cine este 'luptătorul lup' trimis de China ambasador în SUA

Qin Gang, a cărui numire nu a fost confirmată din sursă oficială în pofida numeroaselor zvonuri, a sosit miercuri pe aeroportul JFK din New York, a anunţat ambasada Chinei la Washington, difuzând fotografii ale noului ambasador purtând o mască cu un steag roşu ieşit în evidenţă.

Qin Gang şi-a creat o reputaţie de 'luptător lup', această nouă rasă de diplomaţi chinezi cunoscuţi pentru tonul lor agresiv faţă de ţările occidentale.

Cu toate acestea, la sosirea sa, el a fost conciliant faţă de gazdele sale. 'Mă voi strădui să clădesc canale de comunicare şi de cooperare cu toate sectoarele din Statele Unite şi voi acţiona pentru a pune din nou pe drumul cel bun relaţia China-SUA', a promis el, conform afirmaţiilor raportate de ambasada sa.

Hong Kong, Taiwan, Xinjiang, drepturile omului, comerţ, tehnologii şi originile COVID-19: nu lipsesc subiectele de controversă dintre cele primele două puteri mondiale, iar preşedintele american, Joe Biden, nu a schimbat până în prezent politica de confruntare urmată de predecesorul său Donald Trump.

Luni, China a adresat un rechizitoriu în regulă împotriva politicii Washingtonului în cursul primei vizite în ţară a unui înalt responsabil al diplomaţiei americane din epoca Biden, Wendy Sherman. Relaţia bilaterală se află 'într-un impas', i s-a adresat interlocutorul ei chinez, acuzând americanii că văd China 'ca pe un duşman imaginar'. Noua administraţie americană nu a numit deocamdată un ambasador la Beijing, dar informaţii apărute în presă mizează pe numirea diplomatului de carieră Nicholas Burns, scrie Agerpres (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel