Anticopri COVID după vaccinare. De ce variază atât de mult numărul lor de la un caz la altul
Probabil fiecare dintre noi este curios să afle câți anticorpi are după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19. Experții au explicat de ce diferă atât de mult rezultatele testelor efectuate la diferite laboratoare.
Numărul anticorpilor variază atât de mult pentru că Organizația Mondială a Sănătății nu a impus încă un standard pentru acest tip de testare, aşa că fiecare laborator are măsurătorile proprii. Totuși, medicii susțin că imunitatea în fața virusului nu este dată de numărul de anticorpi, care oricum reprezintă doar o piesă în sistemul organismului de a se apăra.
“Laboratoarele lucrează pe kit-uri diferite, care au nu numai unităţi de măsură diferite, dar au şi ţinte diferite. Adică pot să caute, în esenţă, cam acelaşi lucru, dar de fapt să nu fie acelaşi lucru.”, a explicat conf. Dr. Gabriela Gurău, Specialist Microbiologie, la PRO TV.
„Anticorpii anti-SARS-CoV-2 pot să fie de mai multe feluri, de aici pot să provină diferenţele între unităţile sau valorile lor. Mă refer la anticorpii anti-proteina spike sau anticorpii totali împotriva virusului. Cei din urma vaccinării sunt exclusiv de tipul anti-proteina spike. Cei din urma bolii sunt îndreptaţi împotriva a mai multe structuri ale virusului.”, a precizat Dr. Alexis Cochino.
Avem protecție fără anticorpi?
Medicul Teo Trandafirescu, specialist în terapie intensivă la New York susţine că testele pentru anticorpi nu sunt relevante.
"Avem un sistem concentrat pe baza răspunsului celulelor T şi aceşti anticorpi. Aceştia există în sânge, în splină, măduva osoasă, ei vor răspunde la momentul potrivit. Un răspuns de anticorpi de nivel mai scăzut poate face acelaşi lucru ca un nivel mai mare, nu înseamnă că dacă ai scăzut nu poţi acţiona împotriva infecţiei.”, a pus Teo Trandafirescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News