ANSVSA, anunţuri pentru români înainte de tăierea porcului
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a transmis românilor un set de recomandări pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

DSV recomandă să cumpărăm produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, scrie Mediafax. Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscăm să îmbolnăvim alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav de trichineloză, să nu riscăm vânzarea şi consumul cărnii.

Este important de menţionat că este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora şi este interzisă vânzarea şi/sau cumpărarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, de la “samsari” sau din locuri neaprobate sanitar veterinar. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.

În condiţiile în care se apropie sărbătorile de iarnă şi consumul de produse alimentare creşte, filialele D.S.V.S.A au transmis un comunicat prin care recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Tot aceştia recomandă să cumpărăm carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar care, prin programul de control implementat de către inspectorii D.S.V.S.A., garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

Cei care înjunghie porcii în fața blocurilor, avertizați de poliție

Polițiștii locali din Târgoviște le-au transmis un avertisment persoanelor obișnuite să sacrifice porcii în cartiere. Aceștia aduc la cunoștință faptul că, potrivit dispozițiilor legale, sacrificarea animalelor în spații deschise sau în alte locuri publice este strict interzisă. Mai exact, tăierea porcilor în fața blocurilor, pe trotuare sau în alte locuri ce aparțin domeniului public reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 250 la 350 lei, potrivit Regulamentului  de aplicare a O.G. nr. 21/2002 privind normele de gospodărire comunală pe teritoriul Municipiului Târgoviște, aprobat prin H.C.L. nr. 64/2002 republicată, scrie dbonline.ro.

De asemenea, polițiștii locali atrag atrag atenția că tulburarea ordinii și liniștii publice prin folosirea pocnitorilor, a petardelor și a altor materiale de acest fel reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 200 la 1.000 lei, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel