Data publicării:

ANOSR, intervenţie după derapajele unor profesori la cursurile online. Ce solicită liderii studenţilor

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: cottonbro - Pexels
Sursa: cottonbro - Pexels

ANOSR semnalează faptul că în perioada desfăşurării online a activităţii didactice, pe platformele de socializare a fost dezvăluită atitudinea nepotrivită a unor cadre didactice faţă de studenţi pe care au atât misiunea, cât şi obligaţia să îi formeze.

Federaţia solicită luarea măsurilor necesare în vederea prevenirii abuzurilor de acest tip, acordarea respectului cuvenit studenţilor şi informează studenţii cu privire la mecanismele de care dispun pentru semnalarea acestor abateri.

Îndeplinirea dezideratului de a forma studenţii pentru societate şi pentru piaţa muncii este imposibilă în lipsa unui parteneriat în procesul de învăţare, asigurând un învăţământ centrat pe student. Din nefericire, mai multe exemple existente şi scoase la lumină odată cu trecerea la învăţământul online demonstrează că încă regăsim cazuri în care ne aflăm extrem de departe de acest principiu prevăzut în Legea educaţiei naţionale.

Chiar făcând abstracţie de dreptul la integritate psihică şi dreptul la onoare, ca drepturi inerente personalităţii şi recunoscute constituţional, sistemul de învăţământ superior este reglementat de prevederi specifice care apără drepturile şi interesele studenţilor. Remediile la abaterile semnalate nu necesită o modificare a legislaţiei, ci utilizarea instrumentelor de sesizare puse la dispoziţie studenţilor şi garantarea respectării lor de universitate.

Conform art. 303 din Legea educaţiei naţionale, prevedere introdusă de ANOSR, evaluarea cadrelor didactice de studenţi este obligatorie, iar rezultatul evaluării este public. Cu toate acestea, lipsa măsurilor luate de universităţi în baza evaluărilor determină neîncrederea studenţilor în relevanţa acestui instrument, deşi astfel abaterile dezvăluite în spaţiul public puteau fi rezolvate.



Prin urmare, ANOSR solicită universităţilor:



* să publice rezultatele evaluării cadrelor didactice pe site-ul propriu, evidenţiind clar aspectele pozitive şi abaterile sesizate;

* să informeze studenţii despre măsurile efective luate în baza evaluării lor, demonstrând că evaluarea studenţilor este analizată temeinic şi are o finalitate;

De asemenea, studenţii au dreptul de a sesiza Comisia de etică (din care face parte minim un student reprezentant) pentru a semnala abaterile vădite de la Codul de etică şi deontologie profesională universitară, prin atitudinile nepotrivite faţă de aceştia. Universitatea are obligaţia de a publica anual un raport privind sesizările depuse şi modul de soluţionare a acestora. Nu în ultimul rând, studenţii pot depune o sesizare în baza art. 317 din Legea educaţiei naţionale la registratura universităţii pentru semnalarea unei abateri disciplinare. Deşi nu ar trebui să mai discutăm de situaţii de acest tip în mediul universitar, ele se dovedesc a fi prezente, încălcând drepturile studenţilor şi demotivându-i în parcursul lor academic.

În final, ANOSR susţine şi sprijină demersurile studenţilor de a sesiza abaterile din universităţi, în vederea asigurării unui sistem de învăţământ de calitate, bazat pe acordarea unui respect reciproc între studenţi şi cadre didactice.

"Nu avem cum să spunem că aceste episoade triste sunt străine de învăţământul superior românesc şi au apărut brusc odată cu învăţământul online. Mutarea activităţii didactice în online doar a scos la iveală în ultimele luni diferite atitudini incalificabile ale unor cadre didactice. Deşi sporadice şi fără dorinţa de a generaliza, ele sunt grave şi pun sub semnul întrebării capacitatea mecanismelor universităţii de a depista, remedia sau, la nevoie, sancţiona aceste abateri. Dacă procedura de evaluare a cadrelor didactice s-ar respecta întocmai literei şi spiritului legii, cu siguranţă nu am mai fi martorii acestor evenimente" a declarat Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel