Data publicării:
Anglia întrece Franța cu afaceri la care nimeni nu se gândea. Schimbare de ierarhie între giganții economiilor mondiale
O analiză de ultimă oră a stabilit că Marea Britanie a depășit eternul său rival, Franța, ajungând pe locul cinci la nivel mondial. Germania își va pierde supremația în Europa, iar clasamantul mondial se va schimba dramatic, arată studii CEBR realizate la sfârșitul acestui an.
Economia britanică a ieșit mai repede din criză, depășind Franța, au constatat experții Centre for Economics and Business Research, citați de The Telegraph. Schimbarea are, însă, și o nuanță ironică. În august, UE a decis să includă în calcularea PIB două industrii care operau până acum la negru. Veniturile din prostituție și droguri au fost contabilizate de britanici și au crescut PIB-ul cu mai mult de 14 miliarde de lire (5,7 miliarde –prostituția, restul drogurile). Franța a refuzat să ia în calcul venituri din activități ilegale. La finalul ac estui an, Franța a realizat un PIB de doar 2.827 miliarde de dolari, în vreme ce Anglia a reușit să realizeze 2.828 miliarde de dolari.
Germania, depășită în 2030. India devine o mare putere
Dincolo de artificiile contabile, tendința de creștere este în favoarea Marii Britanii, a cărei PIB îl va depăși pe cel francez cu 300 miliarde de dolari în 2019. Până în 2030, Anglia speră să depășească și Germania, arată studiul citat de The Telegraph. Conform aceluiași studiu, China va depăși SUA în 2025, devenind cea mai mare economie a lumii.
China, India și Brazilia vor continua să recupereze decalajele față de țările dezvoltate. India va avea o economie mai puternică decât Marea Britanie, în 2018, și decât Japonia, în 2025, devenind a treia putere economică pe plan mondial. Rusia este însă devastată de sancțiunile economice, pierzând două locuri în clasamentul anului 2014 și ajungând să aibă un PIB mai mic decât al Italiei.
Cine are dreptate, Franța sau UE?
Autoritățile din Franța refuză să se supună regulilor de calcul stabilite de Bruxelles. Nici prostituția, nici vânzarea drogurilor nu pot fi considerate ”activități comerciale voluntare”, spun francezii.
Eric Dubois, directorul Institutului Statistic Francez, susține că afacerile cu droguri se bazează pe dependență, nu pe voința clienților, iar prostituția implică traficul de imigranți ilegali și constrângerea.
România nu a comentat decizia UE, pe care este obligată să o includă în legislația națională, dar nici nu are modele de calcul ale activităților ilegale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News