Andreea Moldovan a făcut anunțul: Nu vor mai exista spitale exclusiv COVID
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a declarat într-o videoconferinţă, că nu vor mai fi spitale exclusiv destinate tratării pacienţilor cu SARS-CoV-2 atunci când pandemia "se va linişti".
"Momentul în care nu vor mai exista spitale exclusiv COVID va fi momentul în care această pandemie se va linişti şi vom putea să realocăm tot mai multe spaţii non-COVID pentru pacienţi", a spus Moldovan.
Ea a afirmat că pe liste au fost incluse pentru tratarea pacienţilor cu noul coronavirus spitale în care aceştia pot să fie îngrijiţi bine.
"Există spitale COVID care vor rămâne în continuare. Pe de altă parte, ce nu va mai fi deocamdată inclus în îngrijirea COVID sunt spitale cum ar fi, de exemplu, sanatorii de nevroze unde pacienţii nu aveau surse de oxigen la care să aibă acces, astfel încât aceste spitale le-am lăsat deoparte. Ceea ce este important este că s-au inclus în aceste liste şi s-au inclus în această abordare a pacientului COVID spitale unde aceştia pot să fie îngrijiţi mai bine. Cum am spus anterior - terapie intensivă, radiologie şi laborator. Foarte importantă este abordarea din punct de vedere al urgenţelor medicale sau chirurgicale. (...) Ceea ce este nou în acest ordin este tocmai deschiderea spitalelor de urgenţă acolo unde pacientul ajunge per prima spre o îngrijire corectă a pacientului şi COVID", a explicat secretarul de stat, citează Agerpres.
Întrebată dacă şi spitalele de urgenţă trebuie să aibă fluxuri pentru COVID, Andreea Moldovan a răspuns: "Exact, pentru că pot să aibă astfel de fluxuri, infrastructura o permite. De asemenea, capacitatea de investigare corectă a pacientului o permite".
Ordinul prin care se propune alocarea pacienţilor cu COVID-19 şi în spitale care nu sunt dedicate acestei afecţiuni
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că se află în dezbatere publică un ordin prin care se propune alocarea pacienţilor cu noul coronavirus şi în spitale care nu sunt dedicate acestei afecţiuni, unde infrastructura permite, precizând că se elimină denumirea de spitale COVID sau non-COVID.
"Ştim cu toţii situaţiile în care un spital dintr-o localitate mai mică era alocat infecţiei COVID, astfel încât persoanele din localitatea respectivă şi zonele limitrofe erau nevoite să se deplaseze în alte localităţi. Încercăm să creăm circuite COVID şi non-COVID în unităţi medicale, tocmai ca să facilităm accesul la asistenţă medicală pentru ambele categorii de pacienţi", a indicat Moldovan.
Ministerul Sănătăţii a organizat vineri o videoconferinţă despre implicarea altor specialităţi medicale în tratarea pacienţilor COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News